Опълченците призовават Киев да прекрати съпротивата в Дебалцево

Украинските военни подготвят тежко въоръжение в района на Дебалцево с намерението да деблокират обкръжените там техни части. Това заяви заместник-командирът на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

„Според нашето разузнаване, украинските военни с настъпването на тъмнината стягат около позициите си в района на населените места Артьомовск, Светодарское и Луганское тежки артилерийски установки и РСЗО (реактивни системи за залпов огън)“, отбеляза той.

По този начин се подготвя поредният опит за деблокиране на обкръжените в „Дебалцевския котел“ украински военни.

„Искам да подчертая, че обкръжението е надеждно. Отбраната е ешалонно и фортификационно оборудвана. Затова всеки опит за пробив ще бъде безполезен и ще доведе единствено до масова гибел на украински военни“, подчерта Басурин.

„През последните дни военнопленниците от Дебалцево са стотици“, отбеляза още той.

Властите на ДНР ще ги предават на семействата им, в случай, че имат нужда от медицинска помощ.

„Някои от тях (пленниците) са почти в безсъзнание, други казват, че не са приемали храна повече от три дни“, каза Басурин.

Той отбеляза, че няма да назове точния брой пленници, както и техните имена, фамилии и подразделения, в които са служили, поради съображения за тяхната безопасност.

„Според нашето разследване, командването на украинската армия обявява предалите се войници за „изменници на родината“ със съответните правни последствия“, каза още представителят на военното ведомство.

В същото време вчера на ул. „Артьома“ силите на ДНР са блокирали украинско подразделение от 150 души. „На всички обкръжени бе предложено да се предадат“, каза Басурин, като уточни, че в момента се провеждат преговори за това.

През последния месец въоръжените сили на Украйна са загубили 3008 души от личния състав.

„Общо от началото на възобновените активни бойни действия в продължение на 31 денонощия противникът е загубил 3008 души от личния състав“, съобщи Басурин.

По предварителни данни, през това време украинската армия е загубила 3 самолета, 1 хеликоптер, 209 танка, 199 единици бронетехника, 225 артилерийски оръдия и 135 автомобила.

При това за едно денонощие загубите са: 2 танка, 10 единици бронирана техника, 12 артилерийски системи, 5 автомобила и 94-ма убити от личния състав.

Загубите от страна на опълчението в ДНР са 1 бронирана машина на пехотата, шестима убити и 26 ранени.