Опълченците оттеглят тежкото въоръжение от четири посоки

Опълчението в ДНР оттегля тежкото въоръжение от четири посоки, съобщи Донецката информационна агенция, позовавайки се на информация от пресслужбата на министерството на отбраната на ДНР.

„Гаубичните самоходни артилерийски подразделения се отвеждат от четири посоки – Кумачево, Снежное, Шахьорск и Новоазовск, – каза представителят на отбранителното ведомство. – Те вече напуснаха позициите си”.

Във вторник представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин съобщи, че през изминалото денонощие опълченците са оттеглили 5 артилерийски дивизиона и една отделна артилерийска батарея. Той отбеляза, че тогава не е било регистрирано оттегляне на тежка техника от страна на украинската армия.

Според Басурин, целят процес по изтеглянето на тежкото въоръжение от опълченците е бил осъществен под контрола на ОССЕ и СЦКК (Съвместен център за контрол и координация).

ДНР и ЛНР са приели решение да продължат оттеглянето на техниката по графика, съгласуван с украинската страна, отбеляза още Басурин, като подчерта, че подразделенията на ДНР строго съблюдават указа за прекратяване на огъня.

В същото време Москва е разтревожена от факта, че наблюдателите на ОССЕ не съпровождат целия процес по отвеждането на въоръжението от страните в конфликта в Донбас. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща с френския сенатор Жерар Ларше.

„Нас малко ни безпокои това, че в момента, когато оттеглянето на тежката техника, поне от опълченците, вече е започнало, наблюдателите от ОССЕ не съпровождат този процес със своите действия, а те трябва да осъществяват и мониторинг, както и верификация на оттеглянето на въоръжението от линията, съгласувана в Минск на 12 февруари”, каза руският министър.

„Сега ние се обръщаме към председателя на ОССЕ и към генералния секретар на тази организация с молбата да изпратят съответните указания на ръководителите на специалната мониторингова мисия в Украйна”, подчерта още Лавров.

По думите на министъра, желаещите да осуетят споразуменията, постигнати в Минск и в Киев, и извън пределите на Украйна, са немалко.

„Сега много неща зависят от честния, обективен и непредубеден подход от страна на наблюдателите, които трябва да отбележат това, което се случва, за да не се поддаваме всички ние на опитите да се представят нещата така, сякаш минските договорености вече са нарушени, а желаещите да ги осуетят не са никак малко както извън Украйна, така и в самия Киев”, каза още руският министър.