Опълченците обезвредиха група диверсанти, подготвящи нападение на хуманитарния конвой

Опълченците обезвредиха група диверсанти, подготвящи нападение на хуманитарния конвой

Публикувано от:

На 16 август опълченците край Луганск обезвредиха диверсионна група от украинската Служба за сигурност(СБУ), която се готвела за нападение срещу руския хуманитарен конвой, съобщи ИТАР-ТАСС.

От щаба на опълчението в Луганска и Донецка народни републики съобщиха, че през нощта на 16 август в района на Краснодон е бил задържан лек автомобил с четирима души. В багажника на превозното средство са били открити  руска военна униформа, уреди за нощно виждане, пистолети Стечкин, автомати Калашников, две снайперистки пушки  „СВД” и четири гранатомета „Муха”. Открити са също и връзка с цвета на Георгиевската лента, видеокамера и устройство за предаване на видеофайлове по спътников канал тип „Биган”. В хода на разследването двамата военни се съгласили да дадат показания в замяна на гаранция за живота и последващо връщане у дома.

По думите на задържаните, на групата е била поставена задача да организира добре замаскирана засада на пътя на колоната с хуманитарна помощ от Русия. Нападението е трябвало да се извърши над основния автомобил и да бъдат унищожени представителите на Международния Комитет на Червения Кръст (МКЧК).

При това, един от военнослужещите от украинската Служба за сигурност е трябвало да заснеме с видеокамера нападението, което в последствие да бъде представено така, сякаш е извършено „от руски военни”,  след което видеото е трябвало да бъде изпратено на киевския сървър на СБУ. Крайният резултат от всичко това е трябвало да бъде спирането на доставката на продоволствия и медикаменти за териториите, подконтролни на опълченците, признава украинският военен.

Задържаните признават също, че в района на предполагаемия маршрут на хуманитарния конвой са били изпратени общо 7 диверсионни групи. Три от тях вече са открити и задържани, продължава издирването на останалите четири.