Опълченците навлязоха в Дебалцево

Отрядите на армията на Новорусия навлязоха в Дебалцево, където се сражават с окупаторите от украинската армия. Придвижването в града е затруднено, тъй като там са съсредоточени основните сили на армията на Украйна.

Вчера подразделенията на армията на ДНР укрепиха позициите си на североизточната граница и в момента се опитват да отблъснат войската от града в така наречения дебалцевски джоб.

Дебалцево е град в западната част на Новорусия. Намира се на границата между Луганска и Донецка народна република. Още през лятото украинската армия превърна това населено място в плацдарм за настъпления.

По време на примирието украинската армия създаде няколко отбранителни линии около Дебалцево, като прехвърли там огромно количество тежка техника и артилерия, както и около 8 000 души личен състав.

Артилерийските залпове не престават нито за минута, отекват в града и денем, и нощем. Двете страни използват миномети от различен калибър, самоходни установки и системи за реактивен залпов огън.

Резултатът от непрестанния обстрел – огромни загуби и от двете страни. За един ден армията на ЛНР североизточно от Дебалцево губи минимум 13 души от личния си състав.

Ако опълченците успеят да затворят пръстена, то на фронта, освен чисто военна, се наблюдава и психологическа промяна в полза на силите на опълчението. Противникът също осъзнава това, и поради този факт се вкопчва във всяка своя позиция.

Заместник-командирът на корпуса на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин съобщи, че украинските военни усилват групировката си в района на Дебалцево. „Въоръжените сили на Украйна се стремят да усилят групировката си в Дебалцево, стараят се да не допуснат да бъдат обградени отново. Водят се боеве“, съобщи Басурин.