Опълченците изтеглиха военната техника, очакват същото от Киев

Предположенията на Киев за плановете на опълчението на Донецка народна република да върнат на първоначални позиции изтеглената по-рано военна техника, не отговарят на действителността. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин. Той подчерта, че това не може да служи на Киев за оправдание относно не изпълняването на минските договорености от украинската страна, съобщи ТАСС.

Също така, Басурин обвини Киев в това, че украинските сили за изтеглили военната си техника на недостатъчно разстояние. Разузнаването на ДНР е регистрирало факти за разположението на украинската тежка военна техника – на 30 километра от линията на съприкосновение, което позволява на украинските сили евентуално да я върнат за около 1 час.

По-рано се съобщаваше, че армията на ДНР е изтеглила напълно тежката си военна техника от фронтовата линия, а крайното предислоциране е официално регистрирано от наблюдателите на ОССЕ.

За окончателно изтегляне на военна техника съобщи и официалният представител на Луганска народна република Владислав Дейнего.

Като цяло режимът за прекратяване на огъня в региона се спазва. Но опълченците съобщават за единични обстрели по позициите им в района на Авдеевка, Веселое и Пески. Въпреки обстрелите от страна на украинските военни, опълчението не е откривало ответна стрелба.