Опълченците изгониха „Шел“ от Източна Украйна

Британско-холандската компания Шел спря добива на шистов газ в източна Украйна, съобщи представителка на компанията.

Споразумението за срок от 50 години за добив на шистов газ беше подписано през януари миналата година след свалянето на Виктор Янукович, който отказваше да предостави договр на енергийните компании с намалени ставки, както самата Виктория Нуланд призна, че е „изискала“ на среща с украинския президент няколко месеца преди свалянето му. Припомняме, че в Източна Украйна се намират най-богатите находища от шистов газ в Европа.

„Американския бизнес се стреми да увеличи присъствието си в Украйна“, заяви Нуланд, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В превод това означава, че американските корпорации ясно очертават, това което „им се полага“ – както пред преките конкуренти, така и пред останалите на опашката за плюскане на голямото украинско пиршество, чието марионентно правителство ще съдейства да се осъществи.

Първият голям победител бе един от четирите „енергийни вампири“ – „Шел“. Временното правителство на Яценюк направи щедър подарък на енергийния монополист. Виктор Янукович отказваше да намали концесионните такси и Украйна трябваше да получава около 57 млн.евро годишно,  временното правителство обаче  намали ставките в сектора с цели 99%. Малко преди това Яценюк беше на визита в САЩ, където американския президент го посъветва да намали ставките, защото това било единствения начин да привлече и заинтригува западните инвеститори.

На 13 май 2014 пък синът на американския вице-президент Джо Байдън, Р. Хънтър Байдън, пък беше назначен в борда на директорите на най-голямата частна украинска газова компания.

„Буризма Холдинг“, най-голямата частна газова компания на Украйна, е обвита в потайности. Тя е регистрирана в Кипър след първата „Оранжева Революция“ и в последствие изкупи повечето украински газови компании. И изненада – от 2011г. тя е под контрола на Игор Коломойски, един от най-крупните олигарси в Украйна от еврейски произход, който бе и основен спонсор на „Евромайдана“. Коломойски контролира фракции от крайно-десни радикали, които в момента действат срещу жителите и про-руските активисти на Югоизток. Една от тези фракции е „Днепър-1″,  чиито представители имаха основа роля при предварително планираната трагедия в Дома на профсъюзите на 2 май.

Най-вероятно и другите енергийни компании, които получиха апетитни концесии от новата власт в Киев, като „Шеврон“ ще трябва да се откажат да дупчат за шистов газ в Източна Украйна.