Опълченците: украинските сили подготвят атака на Донецк

Командването на ДНР наблюдава концентрация на украински военни сили до Донецк и в западните си граници, съобщиРИА Новости.

Малко по-рано, въпреки преговорите за „хуманитарно примирие“ за разследване на крушението на малайзийския лайнер, интензивните боеве не са спирали.

„Донецкото летище се обстрелва от миномети – там имаше много мощна детонация“, съобщи представител на донецкото опълчение, позовавайки се на информация от командващия на опълчението Игор Стрелков. По думите му, покрайнините на Донецк и летището са били обстреляни от танкове на украинската армия, четири установки „Град“ и миномети.

„Има жертви сред мирното население, но количеството им засега не е известно. Спасителните работи в района вървят трудно, заради постоянните сражения“, заяви представител на опълчението на ДНР.

След артподготовката танковите групи на противника са заели селата Тоненкое и Северни (северозападно от летището), в отговор опълченците атакували блокпоста на село Острое. Боевете са продължи и в южната страна до Донецк, в района на така наречения „южен котел“, където група украински бойци се озовали в обкръжение.

„Продължава концентрацията на бронетехника и артилерия на украинските правителствени войски в района на Григоровка и Еленовка (западно от „южния котел“). Вероятната цел е атака утре за да се разшири коридорът към обкръжената групировка в районите Дяково – Зеленополие“, съобщи още представителят на опълченците, позовавайки се на думите на Стрелков.

„Мащабни сили на Националната гвардия се формират южно от Донецк. Вероятно се подготвят за щурм на Донецк“, отбелязаха в опълчението.