Опълчението на ДНР съобщи за пълно прекратяване на огъня

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, подписа указ за въвеждане на режим на прекратяване на огъня от 00 ч. местно време, предаде РИА Новости.

„Днес, 14 февруари, главата на ДНР Александър Захарченко подписа Указ № 50. В съответствие с документа , в изпълнение на Минските договорености, от 00.00 ч. на 15 февруари (местно време) се въвежда режим на прекратяване на огъня“, се казва в съобщението.

Според документа републиката ще прекрати всякакви действия, които може да бъдат разчетени като провокация към противника.

Отбелязва се също така, че ще бъдат пресичани всякакви провокации, които могат да се тълкуват като атака или стрелба по военни, цивилни, жилищни сгради или инфраструктурата на републиката.

По-рано председателят на парламента на Луганската народна република Алексей Карякин заяви, че започва изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия, съобщава ТАСС.

Според документа републиката ще прекрати всякакви действия, които може да бъдат разчетени като провокация към противника.

„Изтегляме тежката артилерия. Нашите бойци остават на позиции. Ще направим всичко необходимо, за да спрем войната“, е казал Карякин. По думите му Народният съвет на републиката е одобрил комплекс от мерки за изпълнението на споразуменията от Минск от 12 февруари.

Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за одобряване на договореното в Минск, твърди РИА „Новости“, като се позова на източник от МИД.

„В 01:21 (мск.вр) опълчението на ДНР напълно прекрати огъня“, съобщи заместник-командващия корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин.

Най-малко две са жертвите на взрив в центъра на Донецк на 14 февруари, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение по телефона на заместник-командващия корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин. Уточнява се броят на ранените.

По данни на Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС, експлозията станала на автобусната спирка в центъра на града минути преди началото на пресконференция на ръководителя на ДНР Александър Захарченко, която се провеждала буквално на 100 метра оттам.