Определиха най-православния град в Русия

Липецк е най-православният град на Русия, според изследване проведено в навечерието на Рождество Христово от департамента по социология във Финансовия университет към правителството на РФ, съобщи в. „Российская газета“, цитиран от „Руски дневник“.

Целта на проведеното проучване била да установи степента на въвлеченост на населението в различните области на Русия в православната вяра и култура. Изследването е проведено сред пълнолетните граждани в селища с население над 250 хиляди души. Оказало се, че болшинството от жителите на централна Русия се интересуват от религия.

Лидер станал Липецк, където 95% от запитаните се самоопределили като православни християни. В Курск процентът също е много висок – 94%,  Воронеж – 90%, Тамбов – 89%,  Рязан – 88%, Брянск – 79%.

Проучването показало също, че всички привърженици на православната вяра са кръстени в църква и притежават Библията. 12% от тях посещават религиозна служба няколко пъти в месеца или по-често, а всеки десети познава добре основите на православното вероучение.

Липецк е град в Западна Русия, близо до границата с Украйна, административен център на Липецка област. Населението на града през 2012 година е било 508 066 души.