Опит за военен преврат в Турция

Късно в петък вечерта министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че в страната е в ход „незаконно покушение“ на елементи от армията, уточнявайки, че би било точно да се каже, че се извършва опит за преврат. „Няма да позволим това. Тези, които са в това незаконно действие, ще платят най-високата цена“, подчерта премиерът Йълдъръм.

Военните установиха контрол над стратегически обекти в столицата Анкара и най-големия град в страната – Истанбул. Експлозии и изстрели бяха чути и в двата града, над които бяха забелязани изтребители и военни хеликоптери. Танкове бяха разположени на международното летище „Ататюрк“, а по-късно тежка военна техника бе дислоцирана и в центъра на Анкара. Отменени бяха всички полети, а по-късно въздушното пространство на страната беше изцяло закрито. В ранните часове хаотичната нощ срещу събота армията използва и оръжие, в резултат на което се стигна до загинали и ранени.

Обявяването на превземането на властта в Турция беше направино от участниците в преврата с изявление, прочетено в ефира на телевизия NTV. „Властта в страната е изцяло поета“, съобщиха военните, без да бъдат давани допълнителни подробности.

Информационната агенция „Догу хабер ажансъ“ (ДХА) разпространи ултиматума на турските въоръжени сили, излъчен по националното радио и телевизия (ТРТ): „Публикуването на този текст по всички държавни информационни канали на Република Турция е искане и заповед на турската армия. Скъпи сънародници, граждани на Република Турция; достигнахме до положение всички държавни институции, включително и турските въоръжени сили, да бъдем проектирани с идеологически мотиви и следователно – да не бъдем в състояние да изпълняваме нашите закони задачи и отговорности.“.

Организаторите на пуча обясниха, че президентът и правителството са предали страната и възпрепятстват нормалната работа на съдебната система. Съобщено бе решението за въвеждане на военно положение на територията на страната, а също и налагането на полицейски час.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган призна, че „незначителна група военни“ в страната е предприела опит за преврат. Съгласно думите му зад действията на военните стои Фетуллах Гюлен – имамът, посочен от Ердоган за узурпатор. Президентът призова гражданите на страната да излязат на улиците и да защитят „турската демокрация“.

Малко по-късно турският армейски генерал Юмит Дюндар заяви, че отговорните за случващото се в страната са „малка група от Първа армия“, командир на която е самият той. Дюндар отбеляза, че се намира в непрекъснат контакт с губернатора на Истанбул от първата минута на бунта.

Правосъдният министър Бекир Боздаг обеща опитът на военните да не бъде успешен. „Само през телата ни“, заяви министърът, който благодари на политическите партии, че подкрепят демокрацията.

Боздаг призова войниците да не изпълняват заповедите на превратаджиите, като добави, че случващото се не е било разпоредено от главните генерали.

На свой ред турският министър на отбраната Фикри Ишик заяви, че мнозинството от военните в страната не подкрепят преврата.

„Мнозинството от нашите военни не подкрепят преврата. Турската армия не може да се управлява чрез заповеди от Пенсилвания (местоживеенето на опозиционния ислямски проповедник Фетулах Гюлен, който Ердоган обвини в организирането на преврата – б.р.)“, заяви турският министър на отбраната в ефира на NTV.

Междувременно хаосът обхвана улиците на двата града, в които беше предприет опит за метеж. На фона на експлозии, дъжд от изстрели и изтребители във въздуха, гражданите на страната започнаха да излизат по улиците в знак на подкрепа към държавния глава Реджеп Тайип Ердоган. В района на централния квартал на Анкара – „Къзълай“, по булеварда преминаха около 8-10 танка. Някои граждани са изправиха срещу тях. Танковете обаче продължиха и премазаха един от паркираните автомобили.

Междувременно военните нахлуха във валийството в провинция Сакария. Голям брой униформени влязоха в сградата, а танкове бяха разположени в района пред нея.

В Истанбул ТИР-ове блокираха движението и в двете посоки по централния булевард „Ватан“. Пред Дома на армията в централния район „Аксарай“ в пълна готовност бяха разположени девет танка. Наблюдаваха се и полети на хеликоптери „Сикорски“.

Турската армия използва оръжие срещу група протестиращи в района на стария мост над Босфора – „Боазичи“. Съобщава се за ранени в района на инцидента, но техният брой не беше уточнен. Такива обаче има, както и загинали, сред които 17 полицейски служители, убити при опит за превземане на седалището на Националната разузнавателна служба (МИТ). Атака беше предприета и срещу сградата на парламента в центъра на Анкара, която понесе сериозни щети.

В ранните часове на събота министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че ситуацията в страната „до голяма степен е под контрол“. Представители на турските спецслужби също потвърдиха, че опитът за извършване на държавен преврат в страната е осуетен.

Президентът Ердоган, който до този момент се намираше в Мармарис, се отправи към Истанбул. Малко след напускането му хотелът, в който беше отседнал, е бил обстрелян. Към 01.43 часа президентският самолет TC-ATA, модел Gulfstream G450, е излетял от летище Даламан (в района на Средиземно море – срещу остров Кипър). Хиляди граждани приветстваха държавния глава при кацането му на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул, обграждайки кортежа му директно на пистата. Ердоган определи опита за преврат, извършен в страната от група военни като „държавна измяна“, и поясни, че е настъпило време за чистка в армията.

В същото време ситуацията започна да се успокоява. Беше съобщено, че участници в опита за сваляне на властта предават своите оръжия. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм инструктира армията да свали авиацията, отвлечена от участващите в преврата, които все още не се отказват от начинанието си.

„Изтребителите са напуснали базата си в Ескишехир“ в западната част на Турция с цел да преследват нелоялните сили,“ заяви представител на властите в Анкара.

Властите уточниха, че ситуацията в страната постепенно се връща под контрол, като в близките часове ще бъде напълно нормализирана.