Опитът за преврат е струвал на турската икономика 100 млрд. долара

Турската икономика е загубила вследствие неуспешния опит за военен преврат най-малко 300 милиарда турски лири или около 100 милиарда долара. Изчисленията са на министъра на търговията на Турция Бюлент Тюфенкчи, цитиран от РИА Новости.

Той подчертава, че цифрата се формира само на базата на преките загуби – оценката на всички тези самолети, хеликоптери, оръжие, бомби и разрушени сгради.

Тази цифра нараства с още много, ако към нея се прибавят и загубите от отменените посещения в Турция в туристическия сектор.

„Заговорниците, за съжаление, създадоха имидж на страната като страна от третия свят. Тези, които са видели танковете по улиците и бомбардировките по парламента, няма да дойдат в Турция. Всичко това ще увеличи загубите в средносрочна перспектива“, заявява министър Тюфенкчи за изданието Hurriyet.

Мнението му обаче остава твърдо, че икономиката на страната „успешно премина през този не лесен изпит”.

Турският министър разсъждава и за това, че ако един такъв преврат се беше случил в друга страна, то финансовите пазари вероятно биха били затворени за цяла седмица най-малко.

В Турция опитът за военен преврат се състоя в петък през нощта, а в понеделник всички борси и банки бяха отворени и работеха. Показателите на фондовите борси паднаха в ограничен обем. „Ние не виждаме нужда да преразглеждаме прогнозите за ръста на износа”, заявява Бюлент Тюфенкчи.

„Нашият народ показа здрав разум, като излезе срещу превратаджиите”, заявява министърът.

По думите му повече от 10 милиарда долара са били конвертирани в турски лири и вложени в родните банки след опита за преврат. Това е позволило да се избегне неуправляем ръст на курса на долара. Освен това не се забелязва сериозен отлив на чуждестранни инвестиции от турския пазар.

Бюлент Тюфенкчи обаче иска „разбиране и търпение” сред представителите на туристическия сектор на страната, които и без това преживяват труден икономически период заради няколкото атентата в страната от последната половин година. До този момент, по информация на министерството, около 1 милион граждани на страната са отменили своите резервации.