Операция «Т»

Операция «Т»

Публикувано от:

На 27 ноември 1943 година започва Техеранската конференция на страните от антихитлеристката коалиция.

Изходът от Втората Световна Война е предрешен, време е да се мисли за това как ще изглежда светът след войната. Именно това решават да обсъдят лидерите на  СССР, САЩ и Великобритания. Разногласия е имало достатъчно.

Единство на противоположностите

Единство на противоположностите
http://bansaliet.orgcheck

„В разгара на войната ръководителите на Англия и Съединените Щати не се осмеляват открито да изразят своите съкровени стремежи. Тогава общественото мнение решително е било настроено в полза на активното сътрудничество със Съветския Съюз. Правителствата на Англия и САЩ не са могли да не се съобразяват с широкото движение на английския и американския народи за ефективен военен съюз със СССР, за решителни съвместни действия против общия враг” – пише в своята книга «Страницы дипломатической истории» (1987) личният преводач на Сталин по време на войната Валентин Бережков.

Стремежите са били откровено антисъветски. През 2012г. Великобритания разсекрети своите планове за лятото на 1941 г. „Два дни преди войната на масата на Сталин лежи материал, от който следва, че Великобритания се готви да атакува СССР. Чърчил се готви да бомбардира нефтените полета в Баку. По това време това е основният източник на нефт в Съветския Съюз. „Ако не ни беше нападнал Хитлер – нас щеше да ни атакува Чърчил” – казва историкът Николай Стариков.  Но на англичаните не се налага да губят боеприпаси. На 22 юни 1941 година вермахтът прекосява границата на Съветския Съюз. Лондон осъжда това, но не бърза да помогне на жертвите на агресията. Цифрите на доствка на оръжие и снаряжение поразяват със своята оскъдност.

Американците също се стараят да седят на два стола., докато не се разбере кой ще се окаже по-силен. До края на януари 1944г. американски компании, в това число Standard Oil Company, доставяли на Германия гориво. С разследване на тази дейност се занимава американската журналистка Ида Тарбел, но информацията е публикувана едва през 1950 година във второто издание на нейната  книга  «История на компанията Standard Oil». През 1944 г. писателката скоропостижно умира , официалната диагноза – пневмония…

Нещо повече, при атаките със самолети върху немските отбранителни обекти се наблюдава странна избирателност. Бомбите никога не падат там, където се намира задокеанският капитал. А такъв преобладава във военно-промишления комплекс на Хитлер. Например, завод  на Форд в Кьолн съвършено не пострадва, въпреки, че самият град е бил напълно унищожен. На командването на стратегическата бомбардираща авиация на САЩ е известно значението на заводите на Форд за немската военна промишленост. На 15 и 18 октомври 1944г се извършват първите бомбардировки на завода. Самолетите не поразяват производствените мощности, а само лагера с принудителните работници.  Францишек Войциковски концлагерист си спомня, че самолетите са летяли ниско и , по негово мнение , не са искали да нанесат удар по самото предприятие.

Бараките  със затворниците са напълно разрушени, загиват много хора, но активът на задокеанската компания не е засегнат. ТритонниятFordV3000(един от най-разпространените  автомобили нагерманската армия) и друга техника продължават изправно да постъпват във вермахта до  май 1945г. В покрайнините на Освиенциум, където са разположени производствените мощности на IG Farbenindustrie, през цялата война не пада нито една бомба. Капиталите на General Motors, J.P. Morgan & Co и други структури, вложени в немски химически проект не са пострадали.

В действителност, в Техеран На Сталин се налага да преговаря с твърде своеобразни съюзници. Един негов опонент  е откровен враг на СССР – на 8 октомври 1942г. Чърчил представя  пред секретен меморандум британския Парламент секретен меморандум „ За обединена Европа”: „Би било страшна катастрофа за Европа, ако руското варварство погълне културата и независимостта на на древните държави на Европа. Въпреки, че сега е трудно да се говори за това, аз смятам, че семейството на европейските народи може да бъде единно под  сянката на Европейския съвет”.

Рузвелт  е нееднозначна фигура. Той е настроен положително към СССР. Нееднократно заявява, че следвоенният мир  е длъжен да се строи на сътрудничество на Запада със Съветския Съюз, с което предизвиква гнева на яростните антикомунисти.  „ Представител на умерените кръгове, Франклин Делано Рузвелт след лидера на СССР  е бил мишена № 2 в Техеран. … „ Намирайки се буквално от другата страна на оградата от Чърчил,   Рузвелт не го  посещава лично нито веднаж. Не му доверява…”-споделя Аркадий Жемчугов…

Нильс ИОГАНСЕН

Целият текст можете да прочетете на

Comments are closed.