Операция „Нахлуване”: Турция струпва войски на сирийската граница

Тези дни в медиите се появи информация, че турски войски се концентрират до северната и североизточната граница на Сирия. Конкретно разполагане на голяма военна групировка е отбелязана в района на граничния сирийски град Камъшлъ. Целта на това съсредоточаване, се отбелязва от медиите, най-вероятно може да стане военно нахлуване на сирийска територия, пише Дмитрий Сергеев в tvzvezda.ru.

Според някои източници, турски сили със специално предназначение, отдавна действат на сирийска територия, където по преки указания на своето правителство действат съвместно с терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” – „сирийския филиал” на Ал Кайда.

За присъствието на турския спецназ в Сирия заяви неотдавна самият лидер на „Джебхат ан-Нусра” Абу Мухаммед Аль-Джулани. Той открито признал, че турските военни не се намират в буферната зона, а на територията на Сирия. Известно е още, че Турция помага на тази групировка с въоръжение и съветници за създаване на буферна зона на крайграничната територия.

По-рано в медиите изтече информация за намерението на турското военно командване под предлог за борба с ИД да бъдат заети градовете Азаз и Джабралус, като там се въведат подразделения от редовни войски.

Фактът за концентриране на турски войски близо до сирийската граница не с крие и в самата Турция. Местните медии публикуват материали с обилни фотоилюстрации, че военните оборудват позиции в югоизточна Турция. Официалната версия е за подготовка за приемане на сирийски бежанци.

Световните медии обаче са уверени, че турската армия няма да се ограничи със създаване на буферна зона в своята страна и непременно ще навлязат на сирийска територия. Още в края на миналата година беше съобщено за планове за провеждане на такава операция.

Френското издание TTU през ноември 2015 г. публикува информация, в който на позоваване на местни източници се говореше за създаване конкретно за тази операция в Сирия на групировка с численост не по малко от 10 хиляди души.

Операцията отначало била планирана за декември с официално обявена цел борба с формированията на ИД, а също и за създаване на зони за сигурност за бежанците, намиращи се в северната част на Сирия.

В публикациите се привеждат дори детайли от операцията, предвиждащ действия на турската групировка на няколко направления. Военните трябвало да навлязат в дълбочина на сирийската територия на около 40 км, създавайки зона за сигурност за 5 млн души.

Експертите обаче считат, че целта на възможното нахлуване на Турция не е противодействие на терористичните групировки и помощ на бежанците, а подкрепа на сепаратисткото движение в Сирия и борбата с кюрдите. Според експертите, цел на възможната сухопътна операция е създаване на коридор между Турция и Алепо, където Анкара би искала да види алтернативна столица на сирийската опозиция подобно на либийския Бенгази.

В действията на Турция се очертава удар по кюрдите и свързаните с тях политически сили. Впрочем сирийският град Камъшлъ, край който се съсредоточават турските войски, кюрдите го считат за неофициална столица на сирийско-кюрдската община, а тя съставлява мнозинството от 90-хилядния град.

Основният удар ще бъде нанесен по кюрдите, ПКК и партията на демократичното единство, считат експерти. Както е известно, кюрдските въстаници реално удържат част от турско-сирийската граница. Целта е именно да се разчистят сметките с тях.