ООН: Спрете финансирането на Ислямска държава

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция, задължаваща всички страни да пресичат финансирането и оказването на друга помощ на терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

37-страничният документ, основаващ се на глава седма от Устава на ООН предвижда серия от мерки, насочени за засилване на режима за санкции и възможностите за пресичане на каналите за финансиране на терористите. Той съдържа искане незабавно да се замразят средствата и финансовите активи на терористите, да не се допуска пряка или косвена доставка на оръжия и призив да се предприемат решителни и енергични мерки за прекъсване на потока от финансови активи и икономически ресурси, изпращани на лицата и организациите, свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“. Страните да длъжни да гарантират, че гражданите им и лица на тяхна територия не предоставят икономически ресурси на тези групировки или свързани с тях лица и организации.

Всеки, който оказва поддръжка на джихадистите с финанси, оръжие или като вербува терористи, подлежи на включване в списъка със санкции. „Тези, които са виновни в извършване, организиране или подкрепа на терористични актове, трябва да бъдат привлечени към отговорност“, се отбелязва в резолюцията. Всички страни са длъжни да приемат предвидените мерки и е важно да се извършва обмен на информация с цел ефективно противодействие на финансирането на тероризма.

Вчера руският посланик в ООН Виталий Чуркин подчерта, че документът е подготвен съвместно от Русия и САЩ, което показва общо разбиране за терористичната заплаха и необходимостта от възможно най-бърза реакция, отбелязва ТАСС.

Съветът за сигурност изрази загриженост, че някои страни не прилагат успешно отдавнашните санкции срещу „Ислямска държава“, отбеляза Ройтерс. Новата резолюция допълва действията на Съвета за сигурност през февруари, с които беше забранена търговията с антики от Сирия и бяха заплашени със санкции всички, които купуват петрол от „Ислямска държава“ и свързаният с Ал Каида Фронт „Ан Нусра“.

Русия обвинява турският президент Реджеп Тайип Ердоган и семейството му, че печелят от контрабандата на петрол от териториите на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, припомня Ройтерс. Ердоган отрича обвиненията, допълва агенцията.

В момента в списъка със санкции срещу Ал Каида и „Ислямска държава“ има 243 физически лица и 74 организации. Те са подложени на забрана за доставки на оръжие, глобална конфискация на активи и забрана за пътувания.

По данни на ООН около 22 000 чуждестранни бойци са свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за борба с финансирането на „Ислямска държава“ изисква активни действия както на страните, така и на международно равнище, заяви министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу на заседанието на Съвета.

 

Източник: moreto.net.

error: Съдържанието ни е авторско!