ООН призна за престъпленията на киевските власти в Донбас

Наблюдателите на ООН публикуваха доклад за нарушенията на правата на човека по време на кризата в Украйна

Мониторинговата мисия на Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека (УВКПЧ) изготви обширен доклад за ситуацията в Украйна, който бе представен в сряда, 18 юни, и който включва отчет на събитията в страната през периода от 7 май до 7 юни 2014 г.

В доклада, чийто обем е 58 страници, се отбелязва, че нарушенията на правата на човека в източната част на Украйна включват похищения, задържания, изтезания и убийства. Преди всичко тези действия са извършвани от военни, подчертава се още в документа. Нерядко жертви на произвола на военнослужещите се оказват журналисти, работещи в Източна Украйна.

Така, в средата на май под артилерийски обстрел край Славянск попаднаха италианският журналист Андреа Рокели и неговият преводач Андрей Миронов, които загинаха вследствие на нападението. От ООН напомнят и за арестите от двете страни на конфликта на украински и руски репортери.

При това, правозащитниците отбелязват, че държавните медии единствено усложняват ситуацията, като провокират хората към твърда риторика и усилват разкола в страната.

В Югоизточна Украйна цари насилие и беззаконие, констатират наблюдателите на ООН. Според техни данни, тук не са никак редки похищенията на хора, които не участват във военните действия, а мародерствата и убийствата са често срещано явление. Освен това, са известни случаи, когато украинската армия е бомбардирала болници и детски градини.

Наблюдателите на ООН съобщават и за свързаните с държавните разследвания спонтанни изчезвания на хора. Според ООН, от април до юни от двете страни на конфликта са били похитени общо 387 души, сред които 39 журналиста. Правозащитниците припомнят и за странното изчезване на някои проруски активисти. Така, в доклада на световната организация се споменава за 11 случая на задържане от спецслужбите на хора, които впоследствие са изчезнали безследно.

Най-големи опасения сред правозащитниците е предизвикало положението с най-уязвимите слоеве от населението – жените и децата. Така, в Донецка и Луганска републики при преглед на повече от 200 деца специалисти от УНИЦЕФ изясниха, че всяко второ дете страда от нарушение на съня, депресия и изблици на гняв. Освен това, в ДНР и ЛНР вече два месеца не се изплащат пенсии, отбелязва се още в доклада.

Отделно внимание в документа е обърнато на събитията в Одеса от 2 май тази година. Наблюдателите на ООН предоставят факти за насилието по отношение на проруските активисти: украинските радикали са пребивали привържениците на федерализацията, а някои от тежко ранените от тях дори не са се обърнали за помощ в медицинските учреждения, поради страх от преследване.

Припомняме, че на 2 май въоръжени радикали нападнаха лагера на проруските активисти на Куликово поле и го разрушиха. Привържениците на федерализацията, в опита си да се спасят от разярената тълпа екстремисти, се скриха в сградата на Дома на профсъюзите, която веднага след това бе подпалена от представители на „Десен сектор”. В резултат от сблъсъците и пожара загинаха 46 души и повече от 170 бяха ранени.

Според УВКПЧ, милицията и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) не са оказали необходимото сътрудничество при разследването на трагичните събития в Одеса. Представители на мисията повторно призоваха Киев към безпристрастно и подробно разследване на причините за трагедията.

Отделни положения от доклада са посветени на събитията на Майдана през зимата на 2013 г., референдумите за независимост на Луганска и Донецка народни републики, както и на провеждането на президентските избори.

След 7 юни ситуацията с нарушаването на международните права в Югоизточна Украйна се обостря. Медиите съобщаваха за използването от украинските военни на вид запалителни  бомби с бял фосфор, които са забранени от международната конвенция. Освен това, в резултат от минометен обстрел на 17 юни край Луганск загинаха журналистите Игор Корнилюк и Антон Волошин, като това нападение е било извършено в местност, където няма никакви военни обекти.

ООН призова страните в конфликта в Югоизточна Украйна към мир, като по този начин да бъде сложен край на безизходицата, „която води само до страдания, убийства и икономически стагнации”.

От световната организация изразиха становището си, че киевските власти трябва да уважават и съблюдават договореностите от Женевската конвенция относно военните действия, да осигурят безопасността на мирното население и журналистите, които не участват във войната, както и да се въздържат от расистки изрази и призиви към насилие.

Ще се отразят ли изводите от доклада на ООН като отрезняващо средство за политическите кръгове на Запада? Въпросът остава отворен…