ООН обеща да озвучи поискания от Русия доклад за крушението на Boeing 777

Постоянният представител на Руската Федерация в ООН Виталий Чуркин заяви, че Русия е поискала от секритариата на ООН да представи доклад за хода на разследването на авиокатастрофата на малайзийския Boeing 777 в Украйна пред Съвета за сигурност на обединените нации, предаде RT.

«Ни еще искаме среща със секретариата относно прогреса в реализирането на резолюция 2166», заяви Чуркин.

Той напомни, че вече е изминал един месец от крушението на малайзийския лайнер, а параграф 13 от резолюцията предполага представяне на редовни докладиза хода на разследването от генералния секретар пред Съвета за сигурност на ООН. Чуркин изрази надежда, че срещата ще се състои много скоро.

По-къснобританският постоянен представител Марк Лайел Грант и председателят на Съвета за сигурност на ООН заяви пред журналисти, че предварителният доклад, в който експерти ще разкажат за разследването на обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет Boeing 777 в Украйна, ще бъде публикуван в края на август.

Според него, помощникът за политическите въпроси Оскар Фернандес-Таранко в понеделник накратко е информирал Съвета за сигурност на ООН за хода на разследването, а по-късно доклада поиска Виталий Чуркин представител на РФ в ООН.

По-рано бе съобщено, че докладът ще бъде изготвен през септември. По-специално, в него трябва да влезе разшифровката на данните, получени от записващите устройства на борда.

Марк Лайел Грант уточни, че докладът няма да бъде конфиденциален. «Този доклад няма да бъде предназначен за правителства, поради което ще бъде веднага публикуван», отбеляза той.