ООН единодушно прие резолюцията в подкрепа на минските споразумения

Съветът за сигурност на ООН във вторник единодушно прие резолюция в подкрепа на документа с мерките за изпълнение на минските споразумения, подписани на 12 февруари, като призова всичките страни да спазват режима за прекратяване на огъня, съобщи ТАСС.

Документът предложен от Русия „одобрява документа за изпълняване на мерките от минските споразумения и приветства декларацията приета в белоруската столица“ от лидерите на „нормандската четворка“ (Русия, Франция, Украйна и Германия). Резолюцията призовава всички страни да осигурят стриктно изпълняване на мерките, включително и режима за прекратяване на огъня.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН изразиха тревога относно „трагичните събития и насилието в източните райони на Украйна“. Към резолюцията се предлага пълния текст на документа с мерки, договорени в Минск на 12 февруари.

През последните месеци Съветът за сигурност на ООН проведе около 30 заседания по въпроса за урегулирането на ситуацията в Украйна, но досега е приел само една резолюция с искане да се проведе международно разследване на авиоакатастрофата на малайзийския Боинг 777 в Източна Украйна през юли 2014 година.

За няколко минути преди гласуването на Съвета, президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на визитата си в Будапеща, че ако настоящата резолюция бъде приета, то минското споразумение „вече ще бъде в качеството си на международен правов акт“.