Олимпийските рекорди на Сочи

Какъв е бил произходът на Рюрик?

Зимните Олимпийски игри в Сочи бяха признати за най-успешните в историята на олимпийското движение.

Това отбелязват не само руските официални лица и организатори, но и представителите на Международния олимпийски комитет, както и спортистите, феновете и журналистите. По време на Олимпиадата бяха счупени много рекорди – и то не само в спорта.

Олимпиадата в Сочи, без да преувеличаваме, стана уникално събитие. Русия показа на целия свят, че може да организира мащабни събития на най-високо ниво. Така, за шест години от нулата бяха построени повече от 10 модерни спортни съоръжения, обновена беше инфраструктурата на целия регион.

Значително за Русия е нематериалното наследство от Олимпиадата – развитието на спорта, промяната на отношението към хората с увреждания и създаването на среда без бариери, развитието на доброволческото движение и внедряването на съвременни екологични стандарти и строителни технологии.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах високо оцени подготовката и организацията на Зимните олимпийски игри в Сочи:

– На тази Олимпиада бяха поставени много различни рекорди. Първо, в нея взеха участие рекорден брой участници – 2876 спортисти от 88 страни. Рекорден стана и процентът на жените спортисти – на Игрите пристигнаха 1200 жени или повече от 40% от общия брой олимпийци. Също така бе взето рекордно количество допинг-проби.

Още един безспорен рекорд на Олимпийските игри в Сочи стана безпрецедентният интерес от страна на публиката. Организаторите продадоха повече от един милион билети, а Олимпиадата беше посетена от фенове от 126 страни. Спортните състезания бяха предавани по 464 канала по целия свят. Само церемонията по откриването беше гледана от 3 милиарда зрители. Интернет-аудиторията на Олимпиадата също беше рекордна. Хаштагът #Sochi2014 беше споменат 12 милиарда пъти в „Twitter”!

Зрителският интерес се отрази и на финансовите постъпления от Олимпиадата. Организационният комитет сключи маркетингови споразумения с националните партньори за повече от 1,3 милиарда долара. Тези показатели позволиха на организационния комитет на „Сочи 2014” да стане най-успешния организационен комитет на зимна Олимпиада за цялата история на олимпийското движение.

Експертите посочват още един факт. Не се сбърна нито едно опасение, свързано с Игрите. Безопаснотта беше осигурена на най-високо ниво. Всички гости и участници на Олимпиадата в Сочи са останали доволни от условията, от това, как са се провели състезанията, и най-важното – от атмосферата на спортен празник, която цареше в града. Именно такава беше Олимпиадата в Сочи и тя ще остане в паметта ни завинаги.