Олимпиадата в Сочи добавя 0,3% към БВП на Русия

Олимпиадата в Сочи добавя 0,3% към БВП на Русия

Публикувано от:

Това сочи доклад на централната банка на страната

Приносът на Олимпиадата в Сочи може да се изрази в увеличение с 0,3 процентни пункта на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. Това се посочва в доклада на централната банка на страната “За парично-кредитната политика”, предаде ИТАР-ТАСС.

Според документа събитието, което може да окаже значително влияние върху динамиката на икономическата активност през първата половина на 2014 г. е провеждането на зимните олимпийски игри в Сочи.

“При анализа на потоците на разходите и приходите, свързани с провеждането на мероприятията, текущото състояние на икономиката на Русия, както и отчитайки опита на други страни домакини на олимпийски игри, положителният принос на това събития за икономическия растеж се оценява на до 0,3 процентни пункта от БВП”, отбелязват още от централната банка, съобщава БТА.

Този ефект може да бъде усетен основно през първото тримесечие на годината с повишаване на обема на предоставените услуги в хотелиерството и ресторантьорството, както и транспорта.

Припомняме, че игрите в Сочи са най-скъпите в досегашната история на Олимпиадата. Досега от Русия са похарчили за тях цели 51 млрд. долара, което с 10 млрд. долара повече от предишния рекорьор Пекин 2008.