Оливър Стоун: САЩ вървят към война, която ще ги унищожи!

Световно известният американски режисьор Оливър Стоун излезе с остра позиция срещу Хилари Клинтън в подкрепа на основния ѝ съперник за номинацията на демократите за президент Бърни Сандърс. Коментара си „Защо съм „За“ Бърни Сандърс“ Стоун публикува във „Фейсбук“.

Американските власти тласкат страната към война, която САЩ ще загубят и в резултат ще бъдат унищожени, твърди носителят на три Оскар-а.

„Хилари Клинтън на практика затвори вратата към мира“, пише режисьорът. „Според нея това е най-доброто, което САЩ, като изключителна държава, могат да предложат в новия „Американски век“, предаде ТАСС, цитиран от epicenter.bg.

„В резултат от промиването на мозъка ѝ от страна на консерваторите Клинтън вярва в „руската агресия“ в момент, когато всъщност именно САЩ извършват най-голямото струпване на войски до европейските граници на Русия от времето, когато Хитлер направи същото през Втората световна война. Ние вървим към война, или хибридна, която трябва да принуди Русия да се подчини, както през 90-те години на миналия век, или към „гореща“, която ще погуби нашата страна“, твърди Стоун.

Виновни за това, според режисьора, са „смахнатите реалисти“ в държавното ръководство на САЩ, които „в името на реализма създават своя собствена параноидна реалност“. Последните думи са цитат от известния американски социолог Чарлз Райт Милс.

По-нататък Стоун припомня, че в списъка с делата на Хилари влизат подкрепата за варварската война на никарагуанските контри против народа си през 80-те години на ХХ век, подкрепата за натовските удари в бивша Югославия, подкрепа за започнатата от Джордж Буш-младши и продължаваща война в Ирак, както и продължаващите конфликти в Афганистан.

В „актива“ ѝ като държавен секретар той отбелязва разрушаването на светската държава в либия, военния преврат в Хондурас и днешните опити за смяна на режима в Сирия.

„Всеки един от тези епизоди само засилваше екстремизма и хаоса на планетата и увеличава опасностите за нашата страна“, твърди режисьорът, който освен с култови ленти като „Взвод“, „Диваци“, „Роден на 4 юли“ и др., е автор на серийната документална поредица „Неразказаната история на САЩ“.

Поради всички тези причини, пише Стоун, „аз продължавам да се моля за Бърни Сандърс. Защото той е единственият, който, макар заради финансово-бюджетно благоразумие, е готов да прекрати нашите интервенции в чужбина, да върне войските у дома и с тези трилиони долари, които повече няма да бъдат харчени за зло, да се опита да защити страната ни по пътя на реалната ѝ реконструкция – с влагане на средства в нейните граждани, училища и инфраструктура“.

Сред привържениците на прекратяването на военните операции на САЩ зад граница е и фаворитът за кандидат-президент на републиканците Доналд Тръмп, но Стоун е убеден, че той „никога няма да бъде допуснат до властта“ в САЩ.