Олбрайт: Избирането на Тръмп за президент ще бъде „подарък за Путин“

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви, че възможното избиране на Доналд Тръмп за президент на страната ще се превърне в „подарък“ за руския лидер Владимир Путин, предаде РИА Новости.

„Истината е, че победата на Тръмп би била подарък за Путин. Имайки предвид това, което разбрахме за неотдавнашните действия на Русия, Путин много иска да види Тръмп като победител. Това трябва да безпокои всеки американец“, заяви Олбрайт в своя реч на конгреса на Демократическата партия.

„Повярвайте на човек, който е избягал от „желязната завеса“. Знам какво се случва, ако се дава на руснаците „зелена светлина“, каза още бившият държавен секретар на САЩ, която е родом от Чехословакия.

Тя визира обвиненията на демократите, че руски хакери се опитали да помогнат за избирането на Доналд Тръмп, като са разбили сървъра на Демократическата партия. Предизвикалата скандал вътрешна кореспонденция бе публикувана на сайта на Wikileaks и доведе до оставката на председателя на националния комитет на партията Деби Шулц. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече абсурдни обвиненията, че Русия е участвала в разбиването на сървърите.

„Мнозина твърдяха, че Доналд Тръмп ще повреди националната ни сигурност, ако бъде избран за президент. Всъщност, той вече нанесе щети с това, че се кандидатира“, заяви Олбрайт.

„Той подкопа борбата ни с тероризма, като предизвика отчуждението на нашите партньори-мюсюлмани. Отслаби положението ни в света, заплашвайки да изостави нашите приятели и съюзници и поощрявайки нови страни към получаване на ядрено оръжие. Когато го попитаха за Путин, той каза, че „що се отнася до лидерството, той получава най-високата оценка“, добави Олбрайт.

Като цяло, тя характеризира външнополитическите възгледи на Тръмп като „катастрофални“.