Оланд въпреки ниския рейтинг е решен да изкара цял мандат

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ще остане на поста до края на мандата си през 2017г.,въпреки рекордно ниския си рейтинг, и отхвърли намеците, че не харесвал бедните.

Одобрението за френския държавен глава е паднало до рекордно ниските 13% през август, сочи огласено в петък проучване.

Бях избран за пет години от френския народ и съм по средата на мандата си, каза Оланд на пресконференция след края на срещата на върха на НАТО в Уелс вчера. В отговор на въпрос дали е възможно да сложи предсрочно край на президентството си предвид крехкото състояние на икономиката, високата безработица и собствената му непопулярност президентът отговаря, че няма социологическо проучване, което може да прекъсне мандата, даден от народа на държавния глава.

Моят дълг е да не отстъпвам пред никакъв натиск, каза Оланд, цитиран от Reuters. Моят дълг е решаването на големите въпроси, пред които е изправена Франция, и аз няма да се отклоня от своята отговорност.

Видимо възмутен, френският президент със страст се защити срещу обвиненията на бившата му партньорка Валери Трирвильор, че презира бедните, коментира The Assotiation Press.

В книгата, която излезе миналата седмица, Трирвильор разказва, че Оланд се преструва, че изпитва неприязън към богатите, но всъщност не харесвал бедните и в личен разговор ги наричал $онези без зъби“ – намек, че не могат да си позволят зъболекарски грижи.

Франсоа Оланд отклони въпроса дали книгата е дискредитирала френското президентство, но с всички сили се се постара да убеди репортерите, че е изцяло предан на каузата да помага на бедните.
Няма да позволя да бъде поставено под въпрос нещо, което към защитавал през целия си живот, особено човешката връзка, която имам с най-слабите, най-скромните, най-смирените, най-бедните, защото аз съм тук, за да им служа и те са моят raison d’etre, каза Оланд, цитиран от AP.