Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка в България през лятото

Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка в България през лятото

Публикувано от:

Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка у нас през лятото, което е с около 8 на сто повече спрямо миналогодишните летни месеци, пресмята Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма.

“България е малка страна и тя няма как да бъде измежду топдестинациите на Русия, тъй като в годишен план се очаква да излязат около 10,5 млн. руснаци в чужбина. А само у нас през 2017 г. ще дойдат около 320 хил. от тях”, коментира той по повод излязлата публикация в руската медия RT, че гражданите на руската федерация, планиращи да прекарат летните си отпуски зад граница, отдават предпочитания на курортите в Турция, Гърция и Кипър. След тях се нареждали България, Испания, Италия и Черна гора.

Експертът поясни, че Турция предлага много добър ол инклузив на много добра цена. Но в същото време сигурността в южната ни съседка значително пострада след поредицата от терористични атаки.

Кипър пък е конкурента на България дестинация, но не можем да кажем, че има голям интерес от страна на руските туристи, независимо че те имат много по-добра визова политика по отношение на руския пазар, каза още Румен Драганов пред “Монитор”.

По думите му популярността на нашата страна, въпреки че е малък пазар, се разпространява преди всичко измежду онези, които са инвестирали у нас, т.е. са си закупили втори дом. Тези руснаци много интензивно рекламирали своята собственост и давали възможност на близки и приятели да се настаняват в техните къщи и апартаменти почти целогодишно. Така цели населени места като Варна, Бургас, Поморие и Банско почти през цялата година са пълни с руски граждани.

Тази година се очаква и около 4 хил. деца да посетят България за ученически лагери. Традиционно те идват лятото и отсядат в известните ни курорти по Черноморието.

Директорът на института посочи още, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50% в общата структура, е новият феномен.

България вече е четирисезонна дестинация благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията. Според него 30% от почиващите на морето дори не стигат до отидат на плажа, тъй като предпочитали басейни, спа центрове и голф игрища.

По данни на РСТ са настъпили промени и в средния срок на летните отпуски на руските граждани. Ако по-рано те са почивали по 10-14 дни, то сега са готови да тръгнат на пътешествие за 7-10 дни.

Според Драганов обаче има динамика на всички пазари, при които се намалява времето за престои. “Това се отнася и за българските туристи. Те започнаха да ходят на морето много по-малко – средно по 2,8 дни, но за сметка на това много по-често – до към 6 пъти”, коментира той. Подобна тенденция се наблюдавала и на руския пазар. Напоследък руснаците пътували на различни дестинации, т.е. имали повече от едно пътуване през лятото, но на различни дестинации.

“Все пак трябва да се има предвид, че по отношение на престоя руснаците са от онези националности, които имат най-дълъг престой в България и използват пълния разрешен престой на визата си”, категоричен бе Румен Драганов.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарния контрол в петък, че вече се работи с Министерството на външните работи за още по-големи визови облекчения за руските граждани и не само, съобразявайки се с правилата на ЕС. С руската страна се обсъждат също и възможности за съвместни културно-исторически маршрути, развитие на религиозния туризъм.

Източник: www.dnes.bg