Огънят в Украйна спира в 00 часа на 15 февруари

Огънят в Украйна спира в 00 часа на 15 февруари

Публикувано от:

Споразумението в Минск е подписано

Документ на контактната група по мерките за прилагане на договореностите от Минск е подписан. Това е заявил руски президент Владимир Путин, цинитиран от агенция Новости.

В рамките на преговорите в Минск е постигната договореност за прекратяване на огъня към 00 часа на 15 февруари, съобщава още Путин. Постигната е договореност за извеждане на тежката военна техника.

Освен това е постигната договореност с украинския президент Петро Порошенко военни експерти да направят оценка на ситуацията в Дебалцево.

Лидерите на ДНР и ЛНР са се съгласили да подпишат съгласувания от “нормандската четворка” документ, пише ТАСС.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е постигнато “сериозно споразумение”, но че няма съгласие по всички пунктове.

В постигнатите договорености се включва:

– Извеждане на тежката военна техника на киевските власти от фактическата линия, която съществува към днешна дата, а за опълчението и линията, фиксирана от меморандума от Минск от 19 септември.

– Съблюдаване на всички законни права на населението на Донбас.

– Решаване на пограничните въпроси по споразумението с Донецката и Луганската народна република.

– Привеждане в действие на съгласувания вече закон за особения статут на територията на ДНР и ЛНР.

– Комплекс от въпроси от икономически и хуманитарен характер.

Според коментара на Путин, основният проблем при преговорите е било това, че киевските власти са отказали на контактуват с представителите на Донеската и Луганската народна република, пише  inews.bg