Обявен е състава на делегацията на Русия на XXII Олимпиада в Сочи.

Сочинските олимпийци ще получат сувенирни медали с фрагменти от Челябинския метеорит.

МОСКВА. Министърът на спорта на РФ Виталий Мутко разказа за състава на делегацията на Русия на XXII Олимпиада в Сочи, съобщи РБК.

В състава на делегацията са включени 225 спортисти, препоръчани от националните федерации по зимни видове спорт. Сред тях има и немалко прочути личности: звездите на световния хокей Евгений Малкин, Александър Овечкин, Иля Ковалчук, Павел Дацюк, олимпийският шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко, Татяна Волосожар и Максим Транков – световните шампиони сред двойките във фигурното пързаляне, както и много други. Общо в Сочи ще бъдат разиграни 98 комплекта награди в 15 вида спорт.

„Отборът е формиран от 225 спортисти, някои от тях, да не кажа половината – никога не са участвали в Олимпиада. Отбелязвам това в отговор на всички онези обвинения, че Русия изпраща само стари кадри в Сочи. Днешния национален отбор  е състав от спортисти, които тепърва ще се състезават за Русия в бъдеще. Най-младия спортист е на 15-годишна възраст, а средната възраст на спортистите ни е 22.5 години“, поясни Мутко.

Тук е моментът да поясним, че 15-годишния спортист е Юлия Липницкая, вече европейска шампионка по фигурно пързаляне.

Междувременно, ювелирите в град Златоуст подготвят необичайни подаръци за участниците в зимната Олимпиада в Сочи, това са сувенирни медали с фрагменти от Челябинския метеорит. Те ще бъдат връчени на спортистите като допълнение към полагащите им се олимпийски награди. Подаръкът е предназначен за онези спортисти, които се класират на 1-во място и получат златен медал на 15 февруари, в деня на падането на метеорита в Челябинск, съобщи Интерфакс, позовавайки се на информацията от прес-центъра на регионалното Министерство на културата.

Метеоритните фрагменти вече са доставени в Златоуст, Челябинска област, и сега бижутерите решават, по какъв най-добър начин да ги прикрепят към металната основа на сувенирите. Тъй като парчетата от Челябинския метеорит са с различна големина и с неправилна форма. Сувенирните медалите ще се изработват от цветен метал с примес на злато и сребро.

На 15 февруари тези медали ще се раздават на победителите в различните зимни дисциплини..