ОБЩИНСКО ДВИЖЕНИЕ „РУСОФИЛИ“, СЕВЛИЕВО, ПРАЗНУВА СВОЯ ДЕСЕТГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

На 13 юли 2009 г. група ентусиасти от Севлиево, обичащи Русия, руския език и култура, начело с Илия Василев, подкрепени от  областния координатор на НД „Русофили“ Петър Бакалов и секретаря Пенчо Зулчев, създадоха Общинско движение „Русофили“ – клон на Национално движение „Русофили“. От началото на своето съществуване движението работи рамо до рамо с рускоговорящите жители на Община Севлиево.

За 10 години местната структура на „Русофили“ проведе богата и съдържателна дейност, с която приобщи жителите на Общината към руската култура, традиции и обичаи. „С ентусиазъм подготвяхме и празнувахме руската Коледа, Старата Нова година, Масленица, Деня на Победата”, – разказва настоящият председател на ОД „Русофили” Наташа Колева. „ От три години се присъединихме към международната акция „Бессмертный полк“. Традиционно е участието ни в Националния събор на русофилите край яз. „Копринка“, на чиято сцена се изявяват талантливи севлиевци. Бяхме сред първите четири града, които въведоха изучаването на руски език в детските градини. Гордеем се с новия модерен кабинет по руски език и единствената в Габровска област паралелка с интензивно изучаване езика на Пушкин в СУ „Васил Левски”. Наши ученици са носители на призови места в национални и международни конкурси и фестивали, посветени на Русия и българо-руската дружба и сътрудничество. По покана на ОД „Русофили“ на севлиевска сцена пяха, танцуваха и играха самодейни и професионални руски и български колективи и изпълнители: ансамбъл „Душа“ от Подмосковието, певицата Наталия Сорокина от Сакт-Петербург, ансамбъл за песни и танци от Челябинск, ансамбъл „Форт Пост“ от Москва, танцов ансамбъл „Везелица“ от Белгород, Руски камерен театър към РКИЦ, дует „Аленушки“ от Благоевград, певицата Виктория Куприна от Томск, дуо баянисти „Мелник“ от Пловдив, вокална група „Смуглянка“ от гр. Лом, българските бардове Милен Тотев и Иван Ненков, младият изпълнител Антонио Дачовски, както и талантливите ни съграждани Петко Хинов и трио „Звън“. Неизменни участници във всички празници на ОД „Русофили“ през годините бяха децата от детските градини и учениците от СУ „Васил Левски“ и ОУ „Стефан Пешев“, изучаващи руски език.”

За многообразната си и интересна дейност през 2012 г. ОД „Русофили“ бе наградено с Почетен знак на НД „Русофили“ – „За принос в разширяването и укрепването на приятелство между народите на България и Русия“. През 2016 г. председателят на местната структура Наташа Колева бе наградена от РОССОТРУДНИЧЕСТВО с Диплом – „За активную деятельность по развитию международных гуманитарных и общественных связей“. От същата година Наташа Колева е член и на Националния съвет на НД „Русофили“.

10-годишния си юбилей ОД „Русофили“ отбеляза с  прекрасен концерт на Държавния ансамбъл за песни и танци на Башкирия „Мирас”. Артистите от ансамбъла – певци, танцьори и инструменталисти, покориха многобройната публика в ДК „Мара Белчева“ с великолепните си костюми, песни, танци и виртуозни изпълнения на различни инструменти. Спектакълът на ансамбъл „Мирас“ се превърна в истински празник за града. Севлиевци се насладиха на изкуство от най-висока класа и станаха част от събитието, посветено на 142- годишнината от Освобождението на града и 10-годишния юбилей на ОД „Русофили“. „Спектакълът беше истинска наслада за сетивата! „Невероятно зареждаща цветна и музикална емоция!”  „Огромно Благодаря за чудесния спектакъл, който ни подарихте!” – това са само част от отзивите на благодарната публика. От името на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов Поздравителен адрес към русофилите поднесе зам.-кметът инж. Красимира Йорданова.

Ръководството на ОД”Русофили” изказва своята най-искрена благодарност на г-н Емил Павлов – президент на CIOFF – България,  с чиято помощ бе осъществено гостуването на ансамбъла на севлиевска  сцена.