Обраха Златната църква в Шипка

Обраха Златната църква в Шипка

Публикувано от:
Крадците отключили храма с подправен ключ
На 29 юни в 17,20ч. в РУ-Казанлък е получен сигнал за извършена кражба от храм „Рождество Христово”, намиращ се в гр.Шипка. Пристигналият на място полицейски екип установил, че за времето от 15 до 29 юни неизвестен извършител, след като използвал подбран или подправен ключ, проникнал в пристройка към храма и извършил кражба на позлатени кръст и синджир, сумата от 1500лв, цифров фотоапарат с автоматичен обектив и др.вещи, всичко на обща стойност около 4500лв.
Образувано е досъдебно производство.
Златната църква в Шипка

Храмът-паметник “Рождество Христово” – известен още като Шипченския манастир, се намира в южното подножие на Шипченската планина, в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на 12 километра северозападно от Казанлък.

Манастирът е построен в периода 1885-1902 г. в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България руско-турска война (1877-1878 г.), припомня сайтът pravoslavieto.com.

Той е изграден през 1902 г.по инициатива на Граждански комитет начело с граф Игнатиев и Олга Скобелевна (майка на ген. Скобелев – герой от войната), с ясната цел – увековечаване паметта на загиналите офицери, войници и български опълченци и официално е открит на 28 септември 1902 година.

Златната църква в Шипка