Обмен 8 за 8: Сити и излекувани военни за измъчени и изтезани опълченци

В четвъртък, на 5 февруари, в района на с. Маринка в Украйна се състоя обмен на пленници между силите на ДНР и украинската армия. Това е първият обмен за тази година, съобщи кореспондент на „Първи канал“ на руската телевизия от мястото на събитието.

Бригада „Восток“ на армията на ДНР предаде на украинската армия 8 войника и взе 8 от своите плюс една жена, която също се оказала военнопленничка според киевските власти.

За първи път обменът на пленници се състоя в отсъствието на наблюдатели от ОССЕ и този път бе не на неутрална територия, а на поста на донецката армия. На практика всички украински военни са ранени и са предадени, след като състоянието им е стабилизирано.

В автобуса с пленниците първа влезе упълномощената по правата на човека в ДНР. Тя е в шок от видяното – разликата между пленниците на двете страни е очевидна. Украинските военни са лекувани, сити и облечени топло. Носят дори багаж. От автобуса с пленени опълченци слизат не хора, а сенки, едва държащи се на крака. Без преувеличение, те не приличат на хора.

Те са били разпитвани, и за да бъдат по-разговорливи, военните са им забивали нож в крака. След това ги зашивали и отново са ги ранявали. В плен опълченците са прекарали едва 10 дни, за които, както казват сами, просто искат да забравят.

„Биеха ни постоянно, от сутрин до вечер. Едно момче го пребиха до смърт“, разказва един от освободените опълченци. „Какво ли не правеха…искаха от нас информация. Изтезаваха ни“, казва друг.

А на военните лекари опълченците предадоха всички медицински документи на ранените войници, за да могат да ги доизлекуват по-бързо.

http://www.youtube.com/watch?v=rn8IlSpMT4c