В обкръжението на Ердоган разкриха как е преминал телефонния му разговор с Путин

Телефонният разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган е бил „много продуктивен и позитивен“, съобщи телевизия Habertürk, позовавайки се на източници в администрацията на турския лидер, предаде РИА Новости.

Събеседникът на телевизията отбеляза още, че телефонните преговори са продължили четиридесет минути, а официалното писмено изявление се очаква по-късно.

В началото на тази седмица Ердоган изпрати писмо до руския президент, в което се извини за сваления самолет Су-24. Турският лидер изрази също така съболезнованията си във връзка със смъртта на руския пилот Олег Пешков и заяви, че властите в страната не са искали да развалят отношенията си с Москва.

По-късно премиерът на Турция Бинали Йълдъръм отбеляза, че Анкара е готова да изплати компенсации на Русия за сваления бомбардировач. Няколко часа по-късно той се отрече от думите си и заяви, че става дума само за извинения.

В Кремъл определиха писмото на Ердоган като важна стъпка по пътя на нормализирането на отношенията между двете страни. В същото време прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че всички проблеми не може да бъдат решени за няколко дни.