Обемът на търговията между ФРГ и РФ е намалял двойно

Райнер Линднер изрази опасение, че „икономическият конфликт между Запада и РФ може да се задълбочи от 1 януари 2016 година“.

Обемът на търговията между ФРГ и РФ през последните три години е намалял двойно. За това заяви изпълнителният директор на Източния комитет на германската икономика (ИКГИ) Райнер Линднер.

Той участва в провелата се в Берлин изнесена секция на Московския икономически форум (МИФ) на тема „Руско-германски икономически отношения: настояще и бъдеще“. „В сравнение с показателите от преди три години – през 2012 г., търговският оборот между Германия и Русия към края на 2015 година е намалял двойно“, отбеляза Линднер.

„Независимо от това, германските фирми не са напуснали Русия. Както и преди там работят 6 хиляди компании“, отбеляза той. Много от тях са крупни работодатели, добави Линднер. „Ако има спад в производството, това ще застраши работни места както в Русия, така и в Германия“, подчерта икономистът.

Той се опасява, че „икономическият конфликт между Запада и РФ може да се задълбочи от 1 януари 2016 година“, когато трябва да влезе в сила споразумението  за свободна търговия между Украйна и ЕС. „Трябва да заложим на изпълнението на Минските споразумения и други преговорни формати. Ние предприемачите, винаги сме се опитвали да строим мостове, и ще продължим да правим това“, отбеляза изпълнителният директор на ИКГИ.

МИФ редовно организира руско-германски дискусии, на които експерти, политици, икономисти и представители на бизнеса на двете страни имат възможност да обсъдят актуални въпроси за взаимоотношенията и деловото партньорство.

Източник: Руски Дневник.