Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Русия -Троице – Сергиевата Лавра

Троице-Сергиевата Лавра се намира в центъра на град  Сергиев Посад, Московска област, на река Кончура. Основана е през 1337 година от преподобния Сергий Радонежски.

За най-ранна постройка на манастира се смята белокаменният Троицки събор, издигнат през 1422 година на мястото на дървения храм.

The Trinity Cathedral Troitse Sergiyeva Lavra.jpg

Той е построен с помощта на сръбски монаси от Косово, намерили тук убежище след битката при Косово поле. Този уникален исторически обект е един от не многочислените събори, където се е съхранил иконостасът, рисуван от великите майстори-иконописци – Андрей Рубльов и Даниил Чорни. В Троицкия събор се намират мощите на Сергий Радонежски.

Съборът е увековечил традициите на московската архитектура на XIV-XV столетия.

С течение на времето около Храма се е сформирал архитектурен ансамбъл . През 1744 година. На 8 юни 1742 година с имераторски указ на Елизавета Петровна на Манастира е присвоен статут и наименование Лавра. Днес това е действащ мъжки манастир, духовен център на православна Русия. Манастирският комплекс е съставен от 45 постройки и паметници. Неговата територия се обитава от около 300 служители на Църквата.

Главните врата на Лаврата представляват изображения на светци с надвратната църква Йоан Предтеча.

Зад тях се намира самата огромна постройка – главният събор Успение Богородично.

Троице-Сергиева Лавра. Собор Успения Пресвятой Богородицы, Сергиев Посад

Троице-Сергиева Лавра. Собор Успения Пресвятой Богородицы, Сергиев Посад

На северозапад от Събора се намира гробницата на Годунови. В нея се пазят останките на Царя Борис, неговата жена Мария, синът му Фьодор и дъщерята Ксения.

 Троице-Сергиева Лавра. Собор Успения Пресвятой Богородицы, Сергиев Посад

Многочислените съкровища се съхраняват в манастирската Ризница – това са уникални предмети на декоративно-приложното изкуство, даровете от царете и богатите хора на манастира.

 

В Лаврата от векове се е събирала единствената по своя характер библиотека от ръкописни и старопечатни книги. От 1814г. на територията на Троице-Сергиевата Лавра се разполага Московската Духовна академия – най-старото висше учебно заведение в Русия, основано през 1685 година в Москва. От 1940 година Троице-Сергиевата Лавра е държавен музей-заповедник.

 

http://10russia.ru/object_67