Обама се изложи в Брюксел

В Брюксел президентът на САЩ Барак Обама се озова в много неловка ситуация, демонстрирайки липса на знания относно политически реалии, които трябва да знае всеки политик от подобен ранг. Оказа се, че 44-тият президент на САЩ е убеден, че Косово се е отделило от Сърбия в резултат на всенародно гласуване чрез референдум, съобщи тв канал „ОРТ“.
Барак Обама: «Косово се отдели от Сърбия, след като беше проведен референдум в рамките на международното право при тясно взаимодействие с Организацията на Обединените Нации и с участие на съседни страни», заяви на всеослушание американския президент в Брюксел.
Става още по неясно, защо тогава САЩ упорито не желаят да приемат присъединяването на Крим към Русия, та в Крим, за разлика от Косово, наистина се проведе референдум и почти 97 % от участниците в гласуването са изразили свободната си воля за присъединяване на полуострова към Руската Федерация.
Министерството на външните работи на Русия отреагира на тези изявления, като публикува съобщение на страницата на официалния си сайт: «В Москва обърнаха внимание на това, че президентът Обама, оправдавайки провъзгласената резолюция на СС на ООН 1244 за «независимост» на Косово и Метохия (Сърбия), и спомена за някакъв референдум във връзка с този въпрос, който референдум, уж бил се провел в съгласуване с Международната общност и съседните страни. Това твърдение на президента на САЩ предизвиква голяма изненада, тъй като никакъв референдум, а още повече съгласуван с Международната общност, по въпроса за независимост на Косово никога не е имало. Решението за отделяне на Сърбия бе прието от така наречения «парламент» в Прищина през 2008 година. Но сме съгласни с американския президент, че такива съдбоносни решения трябва да се взимат не на частна основа, а чрез референдум, както беше в Крим».

http://www.youtube.com/watch?v=G3r7DN7LIkc