Обама: Само САЩ и партньорите им трябва да определят правилата на световната търговия

Американският президент Барак Обама счита, че само Америка и партньорите й по договорите, а не други страни, сред които и Китай, трябва да определят основните правила на световната търговия. Във връзка с това в публикувана в понеделник статия във в. The Washington Post американският лидер призова Конгреса колкото се може по-скоро до одобри споразумението за Трансокеанско партньорство (ТПП), предвиждащо създаването на зона за свободна търговия от 12 страни в региона на Азия и Тихия океан, предаде ТАСС.

„Америка трябва да определя правилата. Америка трябва да взема решенията. Другите страни трябва да играят по правилата, които ще бъдат определени от САЩ и техните партньори, а не обратното“, твърди Обама.

Американският президент не се съмнява, че споразумението за ТПП е изгодно за бизнеса и обществото в САЩ и трябва да бъде ратифицирано от Конгреса. „Това споразумение укрепва също така и националната сигурност на Америка. Когато се намалява броят на бедните, когато търговските ни партньори просперират и икономиката ни установява по-тесни връзки в стратегически важен регион, Америка става по-силна, а сигурността й нараства“, пише Обама статията си.

В същото време американският президент призовава Конгреса да побърза, тъй като основният търговски съперник на САЩ – Китай – също обсъжда правилата за търговия с другите страни от Азиатско-тихоокеанския регион. „Миналата седмица Китай и 15 други държави се срещнаха в Австралия с цел до края на годината да сключат сделката си, наречена Всеобхватно регионално икономическо партньорство“, отбелязва Обама. За разлика от ТПП, според американския президент, тази договореност „няма да отстрани несправедливата конкуренция между държавните предприятия, ползващи се с правителствени субсидии, няма да защити свободния и открит интернет и няма да осигури запазването на правата за интелектуална собственост“.

Търговското споразумение, което Китай обсъжда с другите страни, ще му позволи „да сподели някои от бързо развиващите се пазари в ущърб на САЩ, което ще постави под заплаха американските работни места, бизнесът и стоките“, счита Обама. И колкото повече САЩ се бавят с ратифицирането на ТПП, толкова повече шансове има Китай да ги изпревари в борбата за азиатските пазари, предупреди американският лидер, като предложи на Конгреса да не отлага разглеждането на договора за Транстихоокеанското партньорство.

Този документ, подписан през февруари, засега предизвиква предпазлива реакция не само от страна на много американски законодатели, но и на кандидати от двете партии, водещи предизборна борба за президентския пост в страната.