Обама призна, че САЩ са помогнали за смяната на властта в Украйна

В интервю по телевизия CNN Барак Обама заяви, че политиката на САЩ по отношение на Москва е била доста ефективна, след като отслабила руската икономика.

Отправната точка за въвеждането на санкции той нарече „импровизацията“ на Путин относно присъединяването на Крим към Русия, а също така независимата позиция на Москва по отношение на украинската криза. „Тази ситуация доведе до дипломатическата изолация на Русия, а Европа е уморена от отношенията си с Русия. Това доведе до санкции, които отслабиха руската икономика, когато всичките ѝ доходи се понижиха“, цитира RT думите на Обама.

При това президентът фактически призна, че САЩ има непосредствено отношение към държавния преврат в Украйна. „Ние бяхме посредници по време на прехода на украинските власти“, каза той пред журналистите.

Обама изключи възможността за пряка конфронтация с Русия. Той отбеляза, че САЩ „има ограничена военна намеса“, „отчитайки размера на руската армия“ и това, „че Украйна не е в НАТО“.

„Тези, които ни предлагат да направим повече, бих им отговорил: ние можем да гарантираме това, че Русия нанесе повече щети, и точно с това се занимаваме. Можем да окажем дипломатически натиск на Москва. Не мисля, че реалният военен конфликт между САЩ и Русия ще бъде мъдро решение за Америка и за целия свят“, отбеляза американският президент.

Той добави, че САЩ се занимава със засилването на украинската граница с Русия. „Ясно заявих,, че тази линия не трябва да се престъпва, тъй като ние ще трябва да предприемем военни мерки за защитата на нашите съюзници. Това се говори в член 5-ти от Устава на алианса“, отбеляза Обама.

Той също така разказа за бъдещите планове на Белия дом: „Ще се придържаме към подобен „двустранен“ курс, т.е. ще усилим натиска върху Русия и ще укрепим Украйна“.

От руското външно министерство отбелязаха, че САЩ предизвиква съюзниците да затегнат санкциите срещу Русия. Зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че с реакцията си относно ситуацията в Украйна САЩ фактически се опитва да застави Русия да преразгледа външнополитическата си концепция: „Привържениците на антируската политика получиха картбланш за държавния преврат, при това в съответствие с лозунга „Целта оправдава средствата“ превърнаха в главна ударна сила национал-радикалите“.

На свой ред, вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че въвеждането на антируските ограничителни мерки от страна на Запада не е пряко свързано с позицията на Кремъл по „украинския въпрос“. „Всичко, което се случи в Украйна, и санкциите, които последваха по отношение на Русия в резултат на нейната позиция, – това по-скоро е повод. Причината е в това, което ни правим. От украинските събития се възползват САЩ, президентът Обама, и Европейския съюз“, каза Рогозин.

„Всичко, което те направиха срещу нас и това, което ще опитат да направят – налагането на секторни санкции, реалните опити да унищожат икономиката ни и, намалявайки стандарта на живот до нула, обръщат народа срещу Путин и срещу това, което ни направихме през последните години. Украйна е само повод“, подчерта зам.-министърът.