Обама предлага открит гей за военен министър

Барак Обама за първи път в историята на американското ведомство предлага за военен министър хомосексуалист, съобщи The Washington Post.

Този пост вероятно ще заеме Ерик Фенинг, който не крие нетрадиционнате си сексуална ориентация. Назначаването на Фенинг ще се превърне в поредния епизод от серията мерки, предприети от американската администрация за издигане правата на гейовете и лесбийките на федерално равнище.

Администрацията на Обама съществено промени вътрешната политика в представянето на предимства за еднополови партньори и отмени 18-годишната забрана за службата им в армията.

Фенинг, чиято кандидатура още не е утвърдена от Сената, в продължение на 25 г. заема поста на експерт по отбраната и националната сигурност в Конгреса и Пентагона.

„Ерик притежава многогодишен успешен опит и изключителни лидерски качества, което го прави идеална кандидатура за тази длъжност”, заяви Обама. „С нетърпение чакам началото на съвместната работа с Ерик, за да остане нашата армия най-добрата в света”, добави той.