Обама одобрил операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, осъзнавайки рисковете за репутацията на САЩ

Обама одобрил операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, осъзнавайки рисковете за репутацията на САЩ

Публикувано от:

Президентът на САЩ е поискал провеждането на секретната операция на американски командоси за ликвидиране на Осама бин Ладен веднага, след като е получил информацията на разузнаването, че водачът на терористичната организация “Ал Каида” може да се укрива на територията на Пакистан. При това президентът е осъзнавал сериозните рискове, свързани с операцията, включително и за репутацията на САЩ. Това разкри самият Обама в интервю за тв компанията Си Ен Ен, посветено на петата годишнина от ликвидирането на Бин Ладен.

По думите на президента операцията е била подготвена изключително внимателно. “Ние се подготвихме възможно най-добре”, отбеляза той. Според него първоначално шансовете Бин Ладен действително да се укрива на посоченото място били “50 на 50”. Обама обаче отбеляза, че е бил настроен да се опита да проведе операцията още в най-ранните стадии на обсъждане. Окончателното решение било взето обаче едва, след като всеки член на неговия кабинет се е изказал по този повод. Въпреки това “Вашингтон не гледал на ситуацията през розови очила”.

“Беше ми ясно, че това е нашият най-добър шанс да се доберем до Осама бин Ладен и ако не предприемем действия, той може да се укрие за години”, отбеляза Обама в интервюто си. По думите му, той е разбирал, че операцията в Аботабад “ще предизвика значителна негативна реакция в Пакистан”. Освен това, ако се окажело, че разузнавателната информация била невярна, то “щяхме да изгубим имидж на международната сцена”, призна президентът.

Основателят и ръководител на международната терористична организация “Ал Каида” Осама бин Ладен бе ликвидиран на 2 май 2011 г. при операция на специалните служби на САЩ в северозападната част на Пакистан. Тялото му е било изхвърлено в Арабско море. Американските власти считат Бин Ладен за главен организатор на терористичните актове на 11 септември 2001 г.

Президентът обаче призна, че с елиминирането на Бин Ладен светът не е станал по-безопасно място. “Близкият изток в момента в много отношения е в много по-хаотична ситуация”, призна той и добави, че това не е пряко свързано с Бин Ладен, а е причинено от събитията от така наречената “Арабска пролет”. Унищожаването на Осама обаче е било важно, то имало символично значение тъй като показало на света, че САЩ няма да оставят безнаказани онези, които са извърши атентат на тяхна територия.