Обама не е знаел, че България затвори небето си за руски самолети

Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията, съобщи frognews.bg.

Белият дом още няма окончателна позиция по въпроса за руската военна помощ за Башар ал Асад и е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане какъв да бъде планът за реагиране на очевидните признаци, че руснаците изграждат своя военно-въздушна база край Латакия в Сирия.

Това разказва колумнистът на „Блумбърг“ Джош Рогин, позовавайки се на двама източници. За текста му в рубриката „Разсекретено“ изрично е отбелязано, че може да не съвпада с редакционната позиция на агенцията.

Но в администрацията във Вашингтон още не са решили как да подходят към този развой на събитията, твърди Рогин. Част от хората в Белия дом са за това да бъдат спрени руснаците в Сирия, докато други са за сътрудничество стях в борбата срещу „Ислямска държава“, допълва авторът.

Първата група смятала, че военно сътрудничество с руснаците е равносилно на признание, че позицията на САЩ срещу оставането на Асад на власт се е провалила и че руските самолети ще атакуват опозицията под прикритието на действия срещу ислямистите. Представителите на втората група не искали да се влошават още повече отношенията с Москва и сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт.