Обама и Нетаняху с първи разговори след сделката с Иран

Автор: Милена Трачева.

Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху днес ще проведат първата си среща откакто израелският лидер загуби битката срещу ядрената сделка с Иран, пише Ройтерс.

Нетаняху, който вбеси Белия дом като призова Конгреса през март да отхвърли нововъзникващото съгласие с Иран, се надява, че преговорите ще помогнат за договарянето на нов 10-годишен пакет военна помощ за страната му. Според медиите израелският премиер ще иска увеличение от 3,1 млрд. долара на 5 млрд. долара годишно.

Американски официални лица заявиха, че президентът Обама ще притисне Нетаняху за стъпки в посоката, която води към възможността за бъдеща палестинска държава редом с Израел.

Водените от САЩ мирни преговори между Израел и палестинците се сринаха през 2014 г. Вълната от насилие между двете страни, която се надигна миналия месец, превърна опитите да се сложи край на кръвопролитията в основен приоритет.

В публично обръщение в неделя относно посещението си във Вашингтон, Нетаняху говори само в общи линии за „възможния напредък с палестинците, или най-малкото, стабилизиране на ситуацията, когато става въпрос за тях“. Той заяви, че сирийската криза и военната помощ на САЩ за Израел също ще бъде обсъждана по време на срещата.

Демократичният американски президент и консервативният израелски лидер почти нямат допирни точки и често са в конфликт заради иранските и палестинските въпроси.

 

Източник: fakti.bg.