Обама изключи военна намеса на САЩ в Украйна

Защо именно Московското княжество става първообраз на бъдеща Русия?

Военна намеса на САЩ в Украйна няма да има, а създалата се ситуация може да бъде разрешена по пътя на дипломацията. Това заяви американският президент Барак Обама по време на срещата си с японския министър-председател Шиндзо Абе в Токио, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние дадохме ясно да се разбере, че не може да има решение на създалата се ситуация по пътя на военна намеса. Въведохме редица икономически санкции срещу Русия, но все още не изключваме решаването на проблема по пътя на дипломацията”, подчерта президентът на САЩ.

Обама също така съобщи за възможността от въвеждане на нови санкции. „Ако не съм дал гласност на новите санкции срещу Русия, това не означава, че те не се подготвят,- отбеляза Обама. – Тяхното приемане е свързано с определени технически трудности, но ние разглеждаме приемането им за в бъдеще”. В същото време Барак Обама подчерта, че „приемането или неприемането на санкции по отношение на Русия в голяма степен зависи от позицията на самата Русия”. „Русия не се придържа към приетите в Женева споразумения”, допълни още американският държавен глава.

В това време японският министър–председател подчерта, че Япония и САЩ „са потвърдили недопустимостта от прилагането на сила в Украйна за промяна на статуквото”, но страните са постигнали съгласие относно „важността от оказване на помощ на украинската страна”. Американският президент на свой ред подчерта, че в хода на днешните преговори е проведен съдържателен диалог за възникналата в Украйна ситуация.