Обама изгони 35 руски дипломати от САЩ

Държавният департамент на САЩ обяви за персона нон грата 35 руски дипломати, съобщи ТАСС в четвъртък (29 декември), като се позова на официално изявление на ведомството.

Това автоматично означава, че посочените лица трябва да напуснат страната. В изявлението няма техен списък.

„Тези действия са предприети в отговор на преследваните от руснаци американски дипломати (в Москва – бел. ред.) и на действия от страна на посочените руски дипломати, които, по наша оценка, не се държат в съответствие с дипломатическата практика“, съобщи „Ройтерс“ като се позова на високопоставен американски чиновник.

Агенцията съобщава още, че се закриват два руски обекта в щатите Мериленд и Ню Йорк. Достъпът до двата руски обекта e блокиран за руски граждани по обед местно време, т.е. незабавно. Възможно е да става дума за вили на посолството. На дипломатите са дадени 72 часа да си опаковат багажа.

По-рано стана известно, че Вашингтон въвежда нови санкции против Москва, във връзка с приписваните й хакерски атаки на американски институции.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще иска да бъде информиран от американските специални служби за доказателствата, които имат за руска намеса в изборите за президент на САЩ, пише БГНЕС.

Тръмп оцени в четвъртък, че е време да се премине към „други по-важни неща” след обявяването на нови санкции срещу Русия от администрацията на Обама заради намеса в изборите за президент в САЩ. „В интерес на нашата страна и на нашия велик народ, ще се срещна през следващата седмица с отговорните служители в нашето разузнаване, за да бъда информиран” за детайлите на тази афера, добавя той в кратко комюнике.

В Кремъл оцениха въведените от САЩ санкции срещу Русия като проява на непредсказуема и агресивна външна политика. „От наша гледна точка такива действия (въвеждането на нови антируски санкции) на Вашингтон, от страна на действащата администрация на Вашингтон, са проява, за съжаление, на непредсказуема и, може дори да се каже, на агресивна външна политика”, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Според него по този начин САЩ нанасят вреда на руско-американските отношения и удар по външната политика на бъдещата администрация на САЩ.

„Смятаме, че такива решения на действащата администрация, на която при това й остава да работи три седмици, има две цели: това е окончателно разваляне на и без това лежащите на дъното руско-американски отношения, както и по всяка вероятност, да се нанесе удар и по външнополитическите планове на бъдещата администрация на избрания за президент на САЩ”, каза представителят на Кремъл и добави: „Впрочем, втората позиция е абсолютно вътрешна работа на САЩ и американците трябва сами да се разберат доколко това е коректен закон”.

Официалната представителка на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова реагира подигравателно на решението на американската администрация да засили санкциите срещу Русия.

Тя написа в профила си във „Фейсбук“ следното: „Говорехме за това няколко години подред: хората, обитаващи 8 години Белия дом – това не е Администрация, това е група външнополитически неудачници, озлобени и ограничени.