Обама: За борбата срещу ИД ще бъдат използвани всички възможности на САЩ

За борбата срещу екстремистката организация „Ислямска държава“ ще бъдат използвани „всички възможности“ на САЩ, заяви американският президент Барак Обама в неделя вечерта в обръщението си към страната по повод борбата с тероризма и гарантирането на националната сигурност, предаде ТАСС.

Обама поясни, че в частност, има предвид по-активното сътрудничество с приятелите и съюзниците на САЩ и откриването за страни като Русия на възможността да допринесат за общото дело. Предполага се също така „запечатването“ на турско-сирийската граница.

В стратегията на Вашингтон Обама подчертава най-вече военния компонент. „Нашите военни ще залавят терористите, пренасящи плановете си във всяка страна, която поискат“, каза американският президент. „В Ирак и Сирия въздушните удари вече унищожават лидерите на ИДИЛ“, добави той, използвайки утвърденото в САЩ име на ИД.

Обама припомни, че след неотдавнашните терористични актове в Париж най-близките съюзници на САЩ, включително и Франция, Германия и Великобритания, са „увеличили собствения си принос във военната кампания“ на западната коалиция.

„Второ, ние ще продължаваме подготовката на десетките хиляди иракски и сирийски бойци, воюващи срещу ИД на място“, каза Обама. Той припомни, че САЩ вече са изпратили в тези страни свои спецчасти, които според него са способни да „ускорят това настъпление“.

„Трето, ние работим с приятелите и съюзниците ни над това да пресечем действията на ИДИЛ, – продължи американският президент. – За да прекъснем плановете им, да пресечем каналите на финансиране, да не им позволяваме да наемат нови бойци“. В този контекст той отбеляза, че след трагедията в Париж Вашингтон рязко е усилил обмена на разузнавателна информация с европейските си съюзници.

„Ние работим с Турция над това да „запечатаме“ границата й със Сирия“, заяви Обама. По думите му, САЩ също така работят и с други мюсюлмански страни и с мюсюлманските общности в самата страна за борба срещу екстремистката пропаганда.

„Четвърто, при американското лидерство международната общност започна да определя процеса и сроковете в стремежа си за прекратяване на огъня и политическото разрешаване на сирийската война“, каза Обама. „Това ще позволи на сирийския народ и на всяка страна, включително не само нашите съюзници, но и страни като Русия, да се фокусират върху общата цел за разгромяването на ИДИЛ – групировката, застрашаваща всички нас“, подчерта американският президент.

За сирийския президент Башар Асад в речта на Обама изобщо не се спомена.