Н. Пр. Анатолий Макаров: Около 600 000 руски туристи са почивали в България през 2016 година, за този сезон се очаква ръст от 40%

Н. Пр. Анатолий Макаров: Около 600 000 руски туристи са почивали в България през 2016 година, за този сезон се очаква ръст от 40%

Публикувано от:

Около 600 000 руски туристи са почивали в България през 2016 година, за този сезон се очаква ръст от 40%. Това заяви Н.Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, по време на форума на побратимените български и руски градове, който се провежда в курорта Златни пясъци край Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Той добави, че Русия се интересува и от това да посреща българи, но за съжаление този поток е малък – между 20 – 30 000 българи годишно посещават Русия. „Разчитам, че сътрудничеството между градовете и регионите на нашите страни ще се развива успешно и по линия на търговско-икономическото взаимодействие. Икономическото развитие на контактите между регионите е важно за нас и ние работим по този въпрос“, каза Анатолий Макаров.

По думите му сега се подготвя следващото заседание на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Анатолий Макаров допълни, че през 2017 година се забелязва тенденция за оживяване на руско-българските търговско-икономически отношения, като по данни на руската статистика взаимният стокооборот е нараснал със 76%. Значително са увеличени и авиотранспортните връзки между двете страни, като летищата във Варна и Бургас обслужват над 20 полета дневно от Русия. Работи се и по откриването на линия между Варна и Самара. Според Анатолий Макаров нова пътническа фериботна връзка също би довело до увеличаване на руските туристи в България.