Николай Малинов удостои Иверския манастир със „Самарски кръст“

На 16 ноември , Председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов беше в гр. Самара, за да удостои Иверския женски манастир с паметен знак „Самарски кръст“ и удостоверение за принос в опазването и развитието на българо-руските отношения.  Точно в този манастир е извезано историческото  Самарското знаме, което е използвано от Българското опълчение по време на Априлското въстание. Живописните работи по изработка на знамето са извършени от петербургския художник Николай Симаков, а бродериите – от монахините на Самарския манастир. Знамето е трицветно, като от едната страна е избродирана Иверската Богородица, а от другата – Светите братя Кирил и Методий.

vra4vaneФактите накратко: По решение на Думата на град Самара през  април 1877 г. знамето е предадено на великия княз Николай Николаевич, за да бъде връчено на Българското опълчение. През  май 1877 г. в Плоещ  пристига делегацията от град Самара начело с Ефим Кожевников и Пьотр Алабин и връчва Самарското знаме на Българското опълчение на специална церемония, в която знамето е заковано на дръжката със златни пирони.

Иверският женски манастир е основан през 1850 г. по инициатива на гражданите на гр. Самара. В него служат около 60 сестри, а главната светиня на обителта е иконата на Божията Майка.

obst_plan (1)