Няколко хиляди националисти протестираха пред украинския парламент

Привърженици на украинския националистически граждански корпус и полка „Азов“ протестираха пред сградата на Върховната рада в Киев с искане да не бъдат допуснати избори в източната част на страната, предаде РИА Новости.

Радикалите хвърляли димки и пиратки пред сградата на украинския парламент. В момента протестиращите започнали да се разотиват, като са останали не повече от 100 души, съобщи кореспондент на РИА Новости.

Депутатът от Върховната рада и основател на батальона на Националната гвардия „Азов“ Андрей Билецкий заяви, че активистите са готови да свалят и парламента, и администрацията на парламента, ако изборите в Донбас се състоят.

Въпросът за провеждането на изборите в Донбас е един от ключовите в хода на преговорите. Властите в Донецката и Луганската народна република няколко пъти променят датата на провеждане на гласуването. Последно се планира то да се състои на 24 юли тази година.

На свой ред Киев отлага приемането на съответния закон, оправдавайки се с необходимостта от осигуряване на безопасността в югоизточната част на страната. Централната избирателна комисия на Украйна счита, че избори е възможно да бъдат проведени чак след две години.