„Ню Йорк Таймс“: САЩ планират да увеличат четирикратно военните разходи за Европа през 2017

През 2017 г. САЩ планират да увеличат с над четири пъти – от сегашните $789 млн. до $3,4 млрд. – бюджета за разполагане на въоръжение и военна техника в Източна и Централна Европа. Тази мярка е предназначена най-вече като „средство за сдържане на Русия“, съобщи в понеделник в. „Ню Йорк Таймс“, предаде ТАСС.

„Президентът Обама планира съществено да увеличи разполагането на тежко въоръжение, бронирана техника и друго оборудване във влизащите в НАТО страни в Централна и Източна Европа, в рамките на мерките, които по думите на представителите на администрацията, са насочени към сдържане на Русия“, твърди изданието.

За финансиране на допълнителното въоръжение и техника Белият дом планира да поиска над 3,4 милиарда долара от американския бюджет за военни разходи в Европа през 2017 г., съобщиха източници на изданието.

„Въоръжението и снаряжението ще се използват от американските сили и НАТО, което ще осигури за алианса възможността постоянно да държи в региона изцяло въоръжена бронетанкова бригада“, пише още вестникът.

„Това е дългосрочна реакция на промените в областта на сигурността в Европа. Това отразява нова ситуация, при която Русия вече е по-сложен играч“, заяви пред изданието дипломат.

„Това е мощен знак за ангажираността към делото по сдържане на Русия, усилването на нашия алианс и нашето партньорство със страни като Украйна, Молдова и Грузия“, цитира вестникът думите на Евелин Фаркас, която до октомври миналата година заемаше поста зам.-съветник на министъра на отбраната на САЩ по въпросите за Русия, Украйна и страните от Евразия.

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че допълнителните средства за въоръжение в Европа, по предложение на администрацията на САЩ, трябва да бъдат заделени от специален бюджетен фонд, предназначен за провеждане на военните операции на територията на Ирак, Сирия и Афганистан.

Според оценка на изданието, това може да означава, че планираното увеличение на разходите за въоръжение в Европа може да има еднократен характер и не задължително предполага, че аналогични разходи ще се предприемат и след 2017 г.