Нюланд: сградите в Киев са превзети законно

Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Виктория Нюланд заяви в интервю пред телевизия CNN, че протестиращите, които са превзели сградите в Киев, имат всички необходими за това разрешения от Върховната рада, съобщи ИТАР-ТАСС.
„Не може да се сравнява ситуацията в Киев и случващото се в Източна Украйна. Защото в Киев сградите, заети от протестиращите, са в съответствие на лицензиите и разрешенията от правителството, съгласувани с Върховната рада или с наличие на договори за наем със собствениците на сградите. Накратко казано, сградите в Киев са „наети”, поясни Нюланд.
Също така, тя отбеляза, че властите в Киев вече са предприели редица стъпки в изпълняването на женевските договорености. В това число са ”представянето в парламента на проектозакона за амнистията” и „изпращането на наблюдатели от ОССЕ в източна Украйна”.
„Освен това, в Киев са били премахнати една част от барикадите на площада на Независимостта (Майдана)”, подчерта Нюланд.

Същевременно, малко по-рано външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че властите на Украйна не изпълняват женевските договорености. „Властите в Киев нищо не правят, за да отстранят причините, които лежат в основата на сегашната украинска криза. ”Десен сектор” вече почти половин година безчинства в различни градове на централна и западна Украйна, опитва се да разпространи пагубното си влияние и в източните региони на страната, прилагайки насилие върху мирни граждани”, заяви Лавров.
„Сградите в Киев, които бяха превзети по силов начин в началото на събитията в Украйна, все още не са освободени, улиците не са отблокирани, „Майдана” продължава да „процъфтява”, простете ме използването на този термин, – обърна внимание Лавров. – Ръководителите, които назначи Върховната рада, заявяват открито, че Женевските споразумения не се разпространяват на Майдана, защото видите ли, киевският държавен съвет или държавната администрация е взела решение, че Майдана може да бъде запазен, че действа легитимно. Това е абсолютно неприемливо”, категоричен е руският външен министър.