„Нощните вълци“ вече са в България

Представители на руския мотоклуб „Нощните вълци“ пристигат днес в Бургас. България е част от държавите, през които ще преминат рокерите по време на своя мотомарш „Славянски свят 2016“, който ще приключи в словашкия град Нитра на 5 юли.

В социалните мрежи представители на „Нощните вълци“-София публикуваха програмата на рокерското шествие в България.

Очаква се руснаците да пристигнат в Бургас днес в 8.30 часа, след което ще потеглят за Казанлък. В 12.00 часа се очаква колоната да е на изхода на Казанлък по посока Шипка, а в 13.00 часа руснаците ще посетят Храм –паметник „Рождество Христово“ в Шипка. В 14.30 мотористите ще бъдат на Паметника на свободата на връх Шипка. Очаква се там те да поднесат венци, както през 2011 година.

Според обявената програма руските мотористи ще засеят липа като символ на обединението при посещението си в Троянския манастир.

Утре (1 юли) рокерите да пристигнат в София, като се очаква в 13.00 часа те да бъдат пред Храм-паметник „Александър Невски“, след което от 15.00 часа да се срещнат с представители на медиите.

Във фейсбук страницата „Нощните вълци“-София се призовава всички, които поддържат идеята са да се присъединят!

Инициативата на рокерския клуб цели укрепване на диалога между славянските народи, да напомни за вековната дружба, за общите страници в историята и да разпространи особеностите на руската култура и език, посочват организаторите.

Във всяка от държавите ще бъде засадено „славянското дърво“ липа, като символ на единството на славянските народи – „стволът е общата ни история, клоните са народите, листата са хората“.

„В ход е акция за разединение на народите в Европа – сред славянските това е особено ярко изразено и затова трябва да помним общото си минало и да пазим славянския свят, да не позволяваме на Запада и на разни политици да нарушат „народната дипломация“, каза ръководителят на проекта „Нощни вълци. Пътища на Победата“ Андрей Бобровски на пресконференция в Москва.

Инициативата ще подсили регионалните и международните връзки на Русия, добави председателят на Федерацията за мототуризъм Евгений Строгов. Той разкри, че схемата на маршрута е подготвяна от поне половин година.