КАМЧАТКА

„Камчатка“ е заведение в центъра на града, разположено точно срещу най-скъпия московски магазин – ЦУМ (аналог на лондонския Selfridges или на миланския Rinoscente). Този двуетажен бар е напълно издържан в стила на съветската естетика. Всеки чуждестранен турист, който се интересува от културата на ядене и пиене в Съветския съюз, трябва да посети мястото. Менюто е съответстващо. От колоните звучи само съветска естрада от 80-те и 90-те. Цените са напълно народни.

Адрес:  Кузнецкий мост, 7 (м. Кузнецкий мост, Охотный ряд)

ПРОПАГАНДА

Вече 16 години този клуб е важна градска забележителност. „Пропаганда“ е абсолютен шампион по дълголетие сред московските клубове. Най-важният клубен ден е четвъртък, когато DJ Санчес вече много години събира най-симпатичните московски клъбери. Всяка вечер има някаква програма. Понеделник и вторник е хип-хоп и соул, а през другите дни качествена танцувална музика, основно техно, тек-хаус, дип-хаус. В неделите там се организират най-добрите гей вечеринки в столицата. През деня „Пропаганда“ работи като ресторант с ниски цени и много вкусна храна. Тяхната салата „Цезар“  се смята за най-вкусната в Москва. Струва си да се отбележи, че клубът е едно от любимите места за работещите в града чужденци.

Адрес: Большой Златоустинский переулок, 7 (м. Китай-Город)

 16 ТОНА

„16 тона“ е една от най-дълго съществуващите московски клубни сцени. На първия етаж е разположен пъб и ресторант, а на втория се правят партита и концерти. Безспорно това е един от най-добрите концертни места в Москва. Покрай руските изпълнители тук регулярно пеят и чуждестранни звезди, сред които по различно време са гастролирали Mogwai, Crystal Castles, Husky Rescue и много други. След концертите често се провеждат най-разнообразни партита – от фрик-шоу на травестити до купони на почитатели на даб-степа и ъндърграундния хип-хоп. Препоръчваме ви да опитате тяхната марка бира „16 тона“ , която се вари в собствената пивоварна на клуба.

Адрес: ул. Пресненский Вал, д. 6, стр. 1 (м. Улица 1905 года)

СОЛЯНКА

Мнозина смятат „Солянка“ за най-важния московски клуб и не са далеч от истината. Често го наричат цитаделата на хипстърите, въпреки че не е съвсем така – важно е да изберете правилната вечер, още повече, че има измежду какво да се избира. Клубът е разположен в голяма старинна къща в центъра на Москва. По вита мраморна стълба се изкачвате на втория етаж и попадате в клуб, който повече прилича на дореволюционна московска квартира с три стаи. Такова впечатление се създава благодарение на уютния интериор и кожените мебели честърфийлд. В най-отдалечената и просторна стая е разположен основният дансинг, където е и най-интересно. Купоните се правят от четвъртък до събота (понякога и в неделя). Музиката е най-различна – от техно и хаус до фънк и хип-хоп. Всяка седмица се случва нещо интересно. Особено внимание заслужава партито на известния моден журналист Виталий Козак – Love Boat. През деня „Солянка“ е моден и достатъчно народен ресторант. Може да похапнете за 10-15 евро, а чаша бира ще ви излезе от 3 до 10 евро.


Адрес: ул. Солянка, д. 11/6, стр.1

ARMA 17

Arma17 е главният техно-клуб на Москва. Това е единственият руски клуб, който три пъти попада в списъка с най-добрите клубове на света на списание DJ Mag. Огромното помещение, което побира 1500 човека, се намира на територията на изоставен завод и е идеално място за рейв партита. Тук практически са идвали всички звезди на световната техно сцена: Ricardo Villalobos, Sven Vath, Ellen Allien, Guy Gerber и много други. Мястото е задължително за всички почитатели на техното и ъндърграунд рейва. Билетите са около 12 евро, а бутилка бира започва от 4 евро.

Адрес: Нижний Сусальный, 5 стр. 3А (м. Курская)

 DARLING I’LL CALL YOU LATER

(Скъпа ще ти звънна по-късно)

Баровете Darling I’ll Call You Later са три на брой в Москва. Те са коктейл от рок енд рол, първокласна бира и домашен уют, но това далеч не е всичко…

Тук може добре да закусите и да обядвате, докато гледате кино шедьоври или концерти на световни звезди. Вечер може да се наслаждавате на основните спортни събития или да поиграете на джаги. В петък и събота може да потанцувате на парти, на което зад пулта е застанал известен телевизионен водещ, главен редактор на лъскаво списание или просто меломан от съседния двор. Обядът излиза около 20 евро.

Адреси:

пер. Тверской-Ямской 1-й, д.10 (м. Маяковская)
пер. Большой Спасоглинищевский, 9 (м. Китай-город)
пер. Большой Строченовский, 7 (м. Павелецкая)

 

ЧЕРВЕНИЯТ ОКТОМВРИ

Червеният октомври е основната забележителност на града през последните години, своеобразен град в града. Този арт-клъстер се намира в самото сърце на столицата, на територията на бившата шоколадова фабрика със същото наименование. Червеният октомври е безспорен център на бохемска Москва, средище на модни клубове, барове, ресторанти, художествени галерии и изложбени зали. Задължително място за посещение за всички гости на града. Съветваме ви да отделите за посещение на Червения октомври минимум половин ден, като започнете някъде около 5 вечерта до сутринта. Както беше споменато преди малко, на територията на Червения октомври има множество интересни места, но сега ще ви разкажем за три от тях.

GIPSY

Благодарение на голямата си лятна тераса с изглед към Москва-река Gipsy е едно най-привлекателните места за летните купони. Въпреки че тук и през зимата никога не е скучно – вътре има огромен дансинг с бар по средата, диско топки на тавана и стени в леопардови десени. Публиката е приятна, има много красиви момичета. Петъците се организират едни от най-добрите техно-партита в града, а съботите смесена музика и  „пияни танци”. През деня Gipsy работи като квалитетен ресторант – горещо ви препоръчваме през лятото да обядвате на терасата.

Адрес: Болотная наб., 3/4

ROLLING STONE BAR

Може би това е най-доброто място в града в стил „алко-денс“. Невинаги може да влезете, но пък винаги е шумно и много весело. На дансинга има микс от британски рок и ретро хитове. Както Gipsy, Rolling Stone може да се похвали с просторна тераса (която работи не само през лятото, но и през зимата) и хубав изглед. Едно от любимите места на чужденците, които работят в Москва. Шотовете струват от 5 до 10 евро.

Адрес: Болотная наб., д. 3 стр. 1

БАР СТРЕЛКА

Своеобразно култово място в Червния октомври е бар Стрелка, който от момента на своето откриване привлича най-модната столична публика. За това способства и неговото местоположение, както и атмосферата, която цари там. През лятото на покрива се открива тераса с прекрасен изглед към Москва-река. Вечерите регулярно се провеждат концерти и танцувални партита. Коктейлите излизат около 15 евро, а вината започват от 10.

Адрес: Берсеневская набережная, 14, стр. 5А