Нов Су-34 ще бъде кръстен в чест на сваления в Сирия руски пилот

Министерството на отбраната на Русия одобри идеята един от най-новите самолети Су-34 да бъде кръстен в чест на Героя на Русия Олег Пешков, който загина в сваления руски бомбардировач в Сирия, предаде „Вести.ru“, цитиран от fbr.bg.

Писмото със съответната молба е било изпратено във военното ведомство от лица от организацията на офицерите от запаса от Липецкия гарнизон. Тя се оглавява от депутата на Липецкия държавен съвет Александър Печерски. От Министерството на отбраната са решили, че името на загиналия пилот ще бъде дадено на изтребителя-бомбардировач, приписан към Липецкия авиоцентър, в който е служил убитият пилот, предава агенция „Интерфакс“.

Руският Су-24, пилотиран от Олег Пешков, бе свален от турски самолет F-16 в небето над Сирия през ноември 2015 г., припомня руският сайт „Вести“. Екипажът успя да се катапултира, но при приземяването пилотите бяха обстреляни от бунтовници. Навигаторът Константин Муратин успя да се спаси, а Пешков бе убит. По време на спасителната операция бе загубен хеликоптер Ми-8, загина и морският пехотинец Александър Позинич. Пилотът Олег Пешков посмъртно бе удостоен със званието Герой на Русия, а Позинич бе награден с Орден за Храброст.