Ново партньорство за културно наследство между ЮНЕСКО и Катманду година след земетресенията в Непал

Културата съхранява духовността на хората от Непал”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която заедно с министъра на културата, туризма и гражданската авиация на Непал Ананда Прасад Покхарел стартираха нов проект за рехабилитация на световното културно наследство в долината Катманду.

Тригодишния проект е резултат от споразумение за партньорство с фондация Hainan Province Cihang (Народна република Китай).

„Трябва да отговорим посредством културата, защото културата и културното наследство са несравними сили на идентичност, принадлежност и обновяване“, каза Ирина Бокова. „Това е начинът, по който ще признаем заслугите на непалския народ и цялото човечество, защото това необикновено наследство принадлежи на всички нас.“

Тя припомни, че ЮНЕСКО се е мобилизирала веднага след земетресението на 25 април 2015, изпращайки екипи за оценка на щетите и е работила с правителството, за да бъдат планирани и реализирани необходимите последващи мерки.

„Това е уникален потенциал за създаване на работни места, подобряване на поминъка и насърчаване на икономическото развитие и културен туризъм“, каза г-жа Бокова.„Ние обаче не търсим само възможности за възстановяване на наследството. Нашата цел е също  да се осигури последователност в културните практики, предаване на местните знания, приемственост на идентичността на общностите.“

Земетресенията от април и май 2015 г. засегнаха около 2900 съоръжения с културна и религиозна стойност в долината Катманду, както и в Северния централен регион на Непал. От 691 засегнати места, 131 от тях бяха напълно унищожени.